Un arc de triomf tèxtil per la visita d'Alfons XIII a Terrassa

Un arc de triomf tèxtil per la visita d’Alfons XIII a Terrassa | Procedència: Santi Rius

VISITA D’ALFONS XIII (Ca n’Amat de la Muntanya)

Els reis d’Espanya, l’any 1929, amb motiu de la seva visita a l’Exposició Internacional de Barcelona, i després de visitar les esglésies de Sant Pere, van fer estada a Ca n’Amat de la Muntanya convidats pel comte d’Egara, Alfons Sala i Argemí. Testimoni d’aquest fet és una placa commemorativa situada a la dreta de la porta d’entrada a la façana principal.

Un diumenge de 1904, vigília de la visita del rei, la ciutat registrava una gran activitat amb els arranjaments de les façanes dels principals carrers per on havia de passar la comitiva reial. Les cases estaven engalanades amb domassos i altres penjolls vistosos així com un bon escampall de flors, i al passeig i a diversos vapors, així com al col·legi de l’Escola Pia, s’havien aixecat arcs triomfals, tots ells amb llegendes fent referència a l’exaltació del monarca i escuts d’Espanya, catalans i de Terrassa.A primera hora de la tarda del dia 18 d’abril un jove rei de 18 anys, novell en el seu nou ofici, estrenat feia dos anys, arribava a una guarnida estació del Nord on era rebut per les autoritats encapçalades per l’alcalde Alfons M.Ubach, el diputat a Corts Alfons Sala i els diputats provincials Barata i Alegre. Després de saludar al poble que s’aplegava a la plaça de l’Estació, el rei, acompanyat del ministre de la guerra general Linares i l’alcalde, pujaren a un luxós carruatge amb el qual emprengueren el recorregut:carrer del Nord avall en direcció al Sant Esperit. Anant pel carrer de Sant Pere avall, un dels cavalls va relliscar i davant de l’absurd, el rei baixà del carruatge féu el camí a peu mentre era aclamat per la multitud que des dels balcons li llençaven flors.

AL 1902, en complir setze anys, Alfonso XIII és declarat major d’edat i proclamat Rei d’Espanya després de la regència de la seva mare María Cristina. El seu regnat, que s’allarga fins a 1931, es caracteritza per una relativa estabilitat amb fort creixement demogràfic i industrial afavorit per la neutralitat espanyola en la I Guerra Mundial.

Més informació

Comentaris

    Rafel Comes Desembre 08, 2017 | 10:49
    En el peu de foto falta aclarir que la foto no és de ca n'Amat ni del1929 sinó del Vapor Amat de la Rasa quan esperaven la visitar del rei el 18 d'abril de 1904.

Nou comentari