El Raval de baix: del joc de la Rutlla a Lluís Muncunill

Descobrim d'on prové el nom del carrer i com ha canviat amb el pas dels anys

La Rutlla amb Portal Nou. A l'esquerra, l'antiga seu de Caixa de Terrassa, l'any 1935

La Rutlla amb Portal Nou. A l’esquerra, l’antiga seu de Caixa de Terrassa, l’any 1935 | Fons Ragón-AMT

Raval de Baix per diferenciar-lo del raval de Dalt o raval de Montserrat. El raval de Baix estava situat fora de muralles davant el Portal Nou o Porta Barcelonesa. Segons ens recorda l’historiador Joaquim Verdaguer en el seu blog, en concret, es trobava en l’espai que ocupa el final del carrer de l’Església, Rutlla i carrer del Portal Nou, és a dir davant de l’antic edifici de Caixa Terrassa.

Abans d’enderrocar les muralles medievals, a fora hi havia cases a redós dels camins de Barcelona i de Rubí que es coneixien com les cases del Raval de Baix. En aquella època en aquest raval era un dels lloc de lleure del migdia del diumenge a la sortida de missa (a la tarda havien de tornar a treballar als obradors). Allà es jugava a varis jocs, principalment a la rutlla, consistent en fer rodar, fer rutllar, un cèrcol metàl·lic o de fusta amb un bastó sense que es tombi. En principi, perquè Baltasar Ragon considerava que es tractava de “tirar la rutlla”, és a dir, el cercle que amb colors pintats serveix per tirar al fitó. Aquests jocs eren molt populars entre els nens i nenes des d’antic. D’aquí ve el nom del carrer de la Rutlla.

La Caixa de Terrassa, després de rodar com a llogatera per diversos edificis, va construir la seva seu pròpia al carrer de la Rutlla. L’edifici obra de Lluís Muncunill es va enderrocar més endavant per construir-hi l’actual edifici modern, ara en desús. Així doncs, malauradament l’obra de Muncunill va desaparèixer.

Rutlla amb Portal Nou, amb l'edifici de l'antiga Caixa Terrassa a l'esquerra

Rutlla amb Portal Nou, amb l’edifici de l’antiga Caixa Terrassa a l’esquerra | Lluïsa Tarrida

Nou comentari