Des que es va traslladar l’Ajuntament de la plaça Vella al Raval de Dalt cantonada amb el carrer Cremat, el Raval de Montserrat passà a ser el centre neuràlgic de la vila. Segons recull Joaquim Verdaguer en el seu blog, aquest espai del Raval presentava al seu bell mig, un petit passeig amb pas de carruatges per cada costat. Aquesta petita “rambla” tenia una vintena de plataners, sis faroles de columna de ferro fos i quatre bancs de pedra.

Aquesta petita “rambla” tenia una vintena de plataners

Aquest espai del Raval presentava al seu bell mig, un petit passeig amb pas de carruatges per cada costat. Aquesta petita “rambla” tenia una vintena de plataners, sis fanals de columna de ferro fos i quatre bancs de pedra.

L’any 1901 ja feia dos anys que el Consistori havia aprovat la permuta de l’edifici propi, pel que ocupava l’Institut Industrial a l’altra vorera del Raval, en l’antiga Casa Galí. A la dreta de la Casa de la Vila hi havia la Banca Marcet i, a l’esquerra la “Posada del Centro”.En el núm. 20 del vial, destaca l’edifici de l’Ajuntament en aquesta època en obres, amb l’arquitecte Lluís Muncunill dirigint l’aixecament de la nova façana neogòtica.

Unes cases velles sobresortien uns 20 metres de l’actual marcat formant una V

A l’altra banda del Raval, unes cases velles sobresortien uns 20 metres de l’actual marcat formant una V; a una banda el carrer Goleta i a l’altra la continuació del Raval en el que en diem actualment “el carrer de Peix”. Aquestes cases, que arribaven fins a l’alçada del carrer de la Unió, tenien els números parell per la banda del  carrer Goleta ( del 2 al 10).

Pel que fa a la continuació del Raval, aquest anava a espetegar amb una forta baixada a la riera del Palau al punt on feia una dècada s’havia enderrocat el Portal de la Guia. Aquest tram tenia al final a la esquerra, l’edifici de l’antic Hospital de la vila. Quan l’Hospital es va traslladar al convent de Sant Francesc, l’edifici va passar a ser un lloc de serveis improvisats per necessitats del moment, des d’un establiment de gimnàstica higiènica, o allotjament de colònies escolars foranes, fins a l’instal.lació de diversos serveis municipals com el centre mèdic, escola pública, laboratori municipal, oficina de burots, bombers,etc

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa