MónTerrassa
Punt i final a la Temporada Estable 18-19 de Jazz Terrassa
  • CA
Arxiu
Arxiu | Traster Grup

!--akiadsense-->

La Temporada Estable 2018-2019 organitzada per Jazz Terrassa – Club de Jazz d’Amics de les Arts i JM, amb el suport de l’Ajuntament de Terrassa i del Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), finalitza avui dijous amb la Jam Session protagonitzada pel Joan Casares Quartet. Es posa punt i final a un curs intens i divers amb més d’un centenar de concerts programats en el marc de la temporada de jazz en viu a la Nova Jazz Cava i noranta activitats complementàries. El seguiment de les propostes, xifrat en 15.000 espectadors, consolida l’activitat musical i cultural oferta coincidint aquest 2019 amb el 25è aniversari de la sala i els 60 anys de constitució del Club de Jazz Terrassa.

Els 110 concerts celebrats de dijous a dissabte i entre els mesos d’octubre a juliol en el marc de la temporada jazzística, han tingut un seguiment de 7.243 espectadors.Les Jam Sessions dels dijous a la “Cava Club” han mostrat els joves valors de l’escena local i catalana, en un total de 36 sessions d’entrada lliure celebrades amb increment de músics participants i públic, estimat en 1.800 espectadors. De la resta dels directes oferts en cap de setmana i seguits per gairebé 5.500 espectadors, s’ha pogut conèixer l’actualitat de l’escena local i internacional. En conjunt, una mostra de l’efervescència creativa que gaudeix actualment el gènere i una lleu disminució en l’assistència al concerts de pagament.

Diversitat estilística i actualitat

La programació musical oferta ha estat força variada estilísticament amb la presència de figures internacionals, formacions nacionals reconegudes, propostes de músics novells, presentacions de nous projectes, produccions especials i treballs discogràfics. Del jazz de tall més clàssic amb La Locomotora Negra, Gili – Romaní Hot Jazz Cats, Crazy Trio + Matthew Simon, Erwin’s Seerutton’s Gospel & Jazz Organ 4t, Marc Ferrer Trio, Barcelona Jazz Quintet, Angue & Her Hot Jazz Quartet o Old Cats Swing Band, passant pel jazz vocal de Carles Pineda Jr., Àngela Suarez, Gwen Perry amb el seu homenatge a Ella Fitzgerald, Núria Palet, Anthus, Angue-Eson i Marian Barahona.

L’escena del blues i el R&B ha estat representada amb figures internacionals com el cantant Tail Dragger & Tota Blues Band, el debut dels madrilenys Del Toro Blues Band o la 15a Blues & Boogie Reunion amb els millors representants europeus. També destaca l’aliança blues & swing de l’August Tharrats Trio, els projectes de fusió amb els ritmes brasilers de Jayme Marques i el trio del pianista i compositor de Recife Amaro Freitas, un dels descobriments de la temporada, encreuament flamenc amb Antonio Lizana, Fronterazul i Mariola Membrives Guitar Band, o agermanats amb el pop i l’electrònica com Scatcrooner.

Una vessant destacable ha estat la presentació de noves formacions Antus & Pol Omedes amb “El fantàstic món de Chet Baker” o Gran Reserva, i “rising stars” de la nostra escena amb projectes com Payé’s Quintet, Atenea Carter & The Baduizts, Alba Valero Quartet, Brox·Fité·Castillo·Gurpegui, Absolut Beginners, Blade & Fellowship gestat a l’ESMUC, Jofre Fité Trio Feat. Anna Jané, Boreal, Roc Calvet Grup, Joan Casares Grup, Pau Mainé Trio feat. Pablo Martín, Joan Humet Grup, Vallés·Pou·Castillo·Gurpegui i els múltiples Combos del Taller de Músics – ESEM, projectes alguns d’ells desenvolupats a les sessions de Jam Session, on destaca el trompetista terrassenc Oriol Vallés com a líder del cicle “La Nova Jam Session” d’aquest juliol, en un mes que ha ofert també al “Cicle Especial Jazz Estiu 2019”, concerts destacats a l’aire lliure amb Antonio Ciacca Trio & Rick Margitza o Charles McPherson en la gira del 80 aniversari del músic nord-americà acompanyat per Bruce Barth, Mark Hodgson i Stephen Keogh, amb un total de 560 espectadors.

Presentacions discogràfiques i coproduccions

La programació denota l’activitat del mercat discogràfic i la Nova Jazz Cava ha estat l’escenari on s’ha concretat l’escolta en directe de 22 nous àlbums com “Bank Robbers” de la banda biscaïna Dr. Maha’s Miracle Tonic, “Why Don’t You Try” en el debut a Terrassa de la trompetista canadenca Rachel Therrien, “The Bop Collective” el projecte de la saxofonista Irene Reig, “Day Spring” del NewBop Jazz Sextet, “Ballads” de Carme Canela & Joan Monné en el marc del 7e FormatJazz , “Hard to Make a Living” de la banda Tota Blues Band, “Jazz Manouche Connection” del guitarrista Valentí Moya, “Madera Viva” del contrabaixista Pau Lligadas, “Orígens” de la trompetista Alba Careta, “Rise” de The Sey Sisters, “Stompin’ In Joy” dels sevillans O Sister!, “Since 1993” dels De Diego Brothers ­(en el concert commemoratiu del 25è aniversari de la Nova Jazz Cava, juntament amb una de les propostes d’excel.lència amb el debut a la ciutat del duet italià Fabrizio Bosso & Julien Oliver Mazzariello), “Barcelona Encounter” del guitarrista nord-americà Riner Scivally, “Nighty Mice” de la banda The Three Cool Cats, “Noctis” del pianista saragossà Daniel Ferruz, “Solid Society” de Tomàs Fosch, “Trampoline” del saxofonista holandès Bernard Van Rossum o “A Drop of Freedom” del també pianista Marc Ferrer. Ja en la recta final de la temporada i en concert exclusiu a Catalunya s’escoltava “Soul Station”, l’homenatage a Hank Mobley del saxofonista Eli Degibri, “Abril 10/18” el treball col.lectiu de Jon Robles, Marko Lohikari i Ramon Angel Rey, l’homenatge “Lorca, Spanish Songs” presentat en el debut de la cantant Mariola Membrives, o “Groovin’ on the Ritz” al “Cicle Jazz Estiu 2019” amb el projecte Scatcrooner. Propostes totes que exemplifiquen la diversitat estilística dels àlbums de nova formada presentats a Terrassa.

En l’àmbit de les coproduccions i creació de nous públics, cal fer esment de la col·laboració amb el Ritme & Soul Festival organitzat pel Soul Vespa Scooter Club amb els directes de les bandes Baggy Trousers, The Sharkles i Shake!. Es manté també el vincle entre poesia i música en motiu de la “Rauxa-Setmana de la Poesia” amb la presentació de “Candela Trio amb Maria Dolors Coll, Laura López, Glòria Coll”.

Remarcable és també la divulgació de “lindy hop” amb cursos i sessions de “ball social” tots els dimecres amb el col.lectiu Terrassahoppers, així com l’organització bimensual de concerts de swing ballable amb propostes com la banda bilbaïna Dr. Maha’s Miracle Tonic, O Sister!, Happy Jazz Feetwarmers Quintet, The Three Cool Cats i BCN Swing Flamingos, amb una participació de 634 balladors.

Concerts especials per Nadal

El cicle nadalenc ha assolit bons índex de participació amb una ocupació de 1.209 espectadors als 10 concerts celebrats. Una programació variada i festiva amb la presentació del projecte “Rise” de The Sey Sisters i l’estrena de “Nadal Simfònic” de Smack Big Dab, una big band amb 15 dels millors representants del jazz cuinat a Catalunya. El concert “Tribut a Amy Winehouse” dels Tres Tenors amb Lluc Casares, Gianni Gagliardi i Gabriel Amargant, la producció especial de Cap d’any i Any Nou Old Cats Swing Band o la sempre concorreguda Blues & Boogie Reunion 2019 en la 15ena edició amb els pianistes europeus Eric-Jan Overbeek, Luca Sestak, Julien Brunetaud, Christian Christl & Scarlett Andrews i l’amfitrió de la trobada, Lluís Coloma.

Pedagogia, solidaritat i usos complementaris

Gairebé un centenar d’activitats paral·leles organitzades han apropat a la sala a l’entorn de 8.000 assistents a partir del mes de setembre. La Nova Jazz Cava ha estat escenari de múltiples activitats paral.leles que complementen els concerts de dijous a dissabte de la Temporada Estable organitzada per Jazz Terrassa. La col.laboració més significativa és el TMM – Cicle Terrassa Música Moderna organitzat per l’ajuntament amb un total de 16 sessions d’artistes com Za!, Cristina Rosenvinge, Joan Colomo, Quimi Portet, Panallet, All Woods, Clara Peya, Albert Fibla o Pau Vallvé, entre d’altres, i els concerts familiars Xics & Roll “Descobreix AC/DC amb Sin City” i “Descobreix Michael Jackson amb I Want U Back”. Un cicle amb un seguiment de 2.418 espectadors. Igualment, el Festival TNT, el Festival Soul & Ritmes, la Nit del Misteri – Premi Ferran Canyameras d’Òmnium Cultural, el VIII Concurs de Relats Breus del Diari Terrassa i el cicle ‘La Deu de les Veus: paraula i música’, organitzats per Mirall de Glaç – Grup Literari d’Amics de les Arts, també han rebut el suport del Club de Jazz d’Amics de les Arts i JM.

En l’àmbit pedagògic sobresurten l’elaboració del programa “Visquem el Jazz” del Departament d’Educació adreçat a més d’un miler d’alumnes de secundària, el concert dels Combos del Conservatori de Terrassa i Sabadell o els concerts de Nadal dels Combos de l’Aula de Música de Terrassa i el Concert de Final de Curs del CEM, Escola de Música i Grau Professional. L’agermanament entre música i solidaritat ha cristal.litzat amb les actuacions d’Atenea Carter & Groove Collective + Xavi Algans Trio presentades per l’associació MujazzT a benefici de Cooperación Quirúrgica Quirós; el Concert de la Vergonya en favor d’Open Arms amb la col.laboració d’artistes com Big Dani Pérez, Julio Lobos, Lluis Coloma Trio, Santos Puertas i Paquito Groove Band, la formació Gran Reserva per la campanya “Apoderament de la Dona a Burkina Faso” promoguda per l’Associació Alba i Terrassa Solidaria o l’actuació De La Carmela Quartet per a la campanya “Microcrèdits Solidaris per l’Àfrica”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa