MónTerrassa
Pla director per a la preservació de les pintures murals del mas les Farreres de Rellinars
zz
zz | zzz

!--akiadsense-->

La Diputació de Barcelona ha realitzat el Pla director per a la preservació de les pintures murals del Mas les Ferreres, un conjunt edificat d’origen medieval, ubicat fora del nucli urbà del municipi de Rellinars. El Pla director, redactat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) amb la col·laboració d’una empresa especialista en conservació i restauració, té com a objectiu establir les directrius i criteris per a la preservació i posada en valor d’aquestes pintures atenent als seus valors històrics, artístics i documentals.

Les pintures murals estan situades en una sala de la masia i estan formades per quatre paraments amb un cicle pictòric format per catorze escenes figuratives referents als esdeveniments succeïts durant la Guerra del Francès (1808-1814) entre les comarques del Vallès Occidental (Rellinars), el Bages (Manresa) i l’Anoia (el Bruc).

La funció d’aquestes pintures murals és eminentment decorativa, ja que ennobleixen els paraments de la sala, i, alhora, també representativa dels esdeveniments d’una època històrica: les batalles del Bruc, la resistència davant les tropes napoleòniques en diferents indrets propers a Rellinars i els fets succeïts al mas les Ferreres, que donen origen a les pintures murals. Es desconeix l’autoria d’aquestes pintures però podrien haver estat realitzades als voltants del 1811 per un frare cartoixà que es va allotjar a la masia cap a principis del segle XIX i que es va retratar en dues ocasions en les pintures.

El Pla preveu un conjunt d’actuacions a executar en quatre etapes, ordenades en funció de criteris tècnics i d’urgència, com són la consolidació de la capa pictòrica i del seu suport murari, previ estudi de les seva materialitat, l’anàlisi historicoartística, les intervencions de conservació i restauració, i la conservació preventiva.

Les Ferreres va restar abandonat durant anys i la manca de manteniment i els problemes d’impermeabilització de la coberta van causar greus lesions en el conjunt del cicle pictòric i al seu suport. El mal estat de conservació de les pintures murals va motivar que des de l’Ajuntament de Rellinars se’n portés a terme una important tasca d’estudi i difusió. També en va promoure la declaració com a Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 2013, arran de la qual se n’ha redactat el Pla director. Els treballs necessaris per a la conservació i restauració de la col·lecció es valoren en 253.300 euros.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa