MónTerrassa
Òmnium Terrassa impulsa un cicle sobre història de Catalunya
  • CA

Òmnium Cultural-Terrassa impulsa un nou cicle de conferències sobre la història de Catalunya. El cicle d’enguany tracta les constitucions catalanes i el sistema legislatiu a les èpoques medieval i moderna, és a dir entre el període del naixement de la formació nacional catalana i la supressió de les lleis pròpies arran de la guerra de Successió.

El cicle consta de tres conferències, que tindran lloc els dimecres 13, 20 i 27 de novembre a dos quarts de vuit del vespre a l’Aula Magna del Centre Cultural de Terrassa (Rambla d’Ègara, 340), i es complementa amb l’exposició «L’intent d’anorrear un poble, 1714-1725» que s’ha desenvolupat amb èxit a l’Arxiu Històric. El cicle de conferències i l’exposició són fruit de la col·laboració entre Òmnium Terrassa, el Centre d’Estudis Històrics de Terrassa, l’Arxiu Històric Comarcal de Terrassa i el Memorial 1714.

Dimecres 13 de novembre, Josep M. Salrach, catedràtic emèrit de la Universitat Pompeu Fabra i un dels principals medievalistes catalans, inaugurarà el cicle amb la conferència «El dret i la justícia a la Catalunya comtal: del Llibre Jutge als Usatges (segles IX-XII)».

Dimecres 20 de novembre, la conferència se centrarà en la història medieval de la ciutat de la qual el ponent, Vicenç Ruiz (vicepresident de l’Associació d’Arxivers), n’és un acreditat especialista: «D’homines a universitas: la constitució d’una comunitat política. Terrassa 1180-1322».

Dimecres 27 es clourà el cicle amb la conferència «Els patriotes catalans, els autèntics constitucionalistes: la defensa del Dret a la Catalunya moderna (segle XV-XVIII)» de Josep Capdeferro, professor a la UPF, historiador del Dret i especialista en el Tribunal de Contrafaccions, una institució poc coneguda que funcionava de manera pionera a Europa com a tribunal constitucional.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa