Òmnium Terrassa engega un nou curs d’història de Catalunya sobre experiències republicanes. El curs se celebrarà els dies 7, 14, 21 i 28 de maig a les 19.30 h al Centre Cultural de Terrassa i és gatuït amb inscripció prèvia. La nova edició del curs d’història tractarà sobre els precedents republicans de Catalunya, en uns moments en què la reflexió històrica ens pot ajudar a encarar el futur immediat. Es comptarà amb quatre historiadors de primera fila, especialistes cadascun en períodes on «la República» va superar l’estadi del mite. Es donaran respostes, tal volta sorprenents, sobre continuïtats i diferències, i es proporcionaran elements clau per apropar-se tant a una forma de govern com a una concepció ideològica que ha impregnat la modernitat.

Per a inscriure-s’hi, cal omplir el formulari que es trobara a la web d’Òmnium Terrassa o trucar a la seu d’Òmnium Terrassa al 93 688 68 60 (horari: dimecres de 17 a 19h, dijous de 10 a 12h i de 17 a 19h). El dilluns 7 de maig, Antoni Simon Tarrés parlarà sobre ‘El republicanisme constitucional monàrquic de la revolució catalana de 1640-1641’. Antoni Simon i Tarrés (Girona, 1956), és catedràtic d’Història Moderna a la Universitat Autònoma de Barcelona i membre de l’Institut d’Estudis Catalans, és especialista en demografia històrica i en dietaris d’època moderna. Va ser fundador del Cercle d’Estudis Històrics i Socials de Girona. Els seus estudis sobre la Guerra dels Segadors l’han fet mereixedor, entre d’altres, dels premis Prat de la Riba i Serra d’Or.

La segona sessió, el dilluns 14 de maig, serà el torn de Joan Peytaví Deixona, que tracatarà ‘Els catalans davant la República francesa’. Joan Peytaví Deixona (Perpinyà, 1968), originari del Vallespir, està especialitzat en demografia i onomàstica, singularment de la Catalunya del Nord. És director adjunt i responsable pedagògic de l’Institut Francocatalà Transfronterer, de la Universitat de Perpinyà, on fa classes i treballs d’investigació sobre cultura catalana. Pertany al CRESEM (Centre de Recerca de les Societats i Entorns Mediterranis) i a l’Institut d’Estudis Catalans.

Jordi Casassas Ymbert tocarà el tema de ‘Federals, obrers i catalanistes a les darreries del segle XIX’ el dilluns 21 de maig. Jordi Casassas Ymbert (Barcelona, 1948) és catedràtic d’Història Contemporània a la Universitat de Barcelona i director de la Càtedra Lluís Companys de Drets Humans. Ha centrat la seva recerca i les seves nombroses publicacions en la història del nacionalisme i dels intel·lectuals catalans des del segle XIX fins a la Guerra Civil. L’any 1991 va fundar el Grup d’Estudi d’Història de la Cultura i els Intel·lectuals. Des del 2014 presideix l’Ateneu Barcelonès.

Finalment, el curs finalitzarà el dilluns 28 de maig amb la intervenció d’Enric Pujol Casademont amb ‘La proclamació de la República catalana’. Enric Pujol Casademont (Figueres, 1960) comparteix la docència a la UAB amb la recerca històrica sobre la cultura, els exilis i les institucions catalanes contemporànies, entre les quals l’IEC, la Mancomunitat i el Comissariat de Propaganda de la Generalitat. Ha estat director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà i l’any 1998 va rebre el Premi Prat de la Riba pel seu estudi sobre Ferran Soldevila, de qui recentment ha publicat l’Epistolari, conjuntament amb Josep Clara.

Nou comentari

Comparteix