Diumenge passat, 9 de maig, vam poder veure l’obra NEBRASKA, de Jordi Portals, a càrrec del grup Carles Canet Produccions, de Granollers. La quarta obra de teatre que participa en el Premi Ciutat de Terrassa de Teatre d’enguany. Jordi Portals amb ‘Nebraska’ va guanyar el Premi Teatre Recull “Josep Ametller” el 2012. El grup Carles Canet Produccions la van estrenar el maig de 2019 a Granollers i havien de venir a l’edició del concurs del 2020 que es va veure interromput a causa de la pandèmia sanitària.

L’obra explica una historia colpidora. En Tom Martin (Carles Canet), un pres acusat d’haver segrestat i assassinat cent-sis persones en un teatre després d’una funció escolar, espera al corredor de la mort d’una presó de l’estat de Nebraska ser executat a la cadira elèctrica. Durant els anys que està al corredor de la mort, només tindrà relació amb dues persones: en Mike, un funcionari que tracta els presos amb gran dignitat malgrat defugir qualsevol implicació emocional amb ells, i Natalie (Marga Alerm), una psicòloga molt professional i fermament partidària de la pena de mort.

Nebraska, de Carles Canet Produccions, a la Sala Crespi de Terrassa | Ramon Navarro

L’obra comença 37 minuts abans de l’execució d’en Tom. Ell assegura que és innocent (en algun moment potser t’ho podries creure i tot) i, a través de successius flashbacks, va remuntant els anys anteriors dins de la cel.la, les sessions amb la psicòloga, les converses que manté amb el vigilant… i desvetlla el que va passar en el teatre, moments de tensió i fins i tot una mica angoixant per alguns espectadors. Nebraska qüestiona la vigència de la pena de mort. Fins a quin punt un home, una bèstia, es mereix la pena de mort pel que va fer?

Un text brillant, una interpretació molt correcta, i també alguna cosa a millorar, que fan que l’obra es faci lenta i una mica llarga, son els canvis d’escena. Però tot i així, molt recomanable. El pròxim diumenge, la Sala Crespi acollirà, fora de concurs, la representació de l‘obra Escac i mat de Qollunaka Teatre, una adaptació de la pel·lícula La Huella.

Nebraska, de Carles Canet Produccions, a la Sala Crespi de Terrassa | Ramon Navarro

Nou comentari