MónTerrassa
Els museus locals celebren la festa major del patrimoni cultural
  • CA

Els museus de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona se sumen a les Jornades Europees del Patrimoni que se celebren els dies 9, 10 i 11 d’octubre amb una cinquantena d’activitats gratuïtes per apropar el seu patrimoni cultural a la ciutadania. Els museus han programat un gran ventall de propostes amb portes obertes, activitats familiars, visites temàtiques i itineraris, que segueixen les mesures de seguretat sanitària per combatre la covid-19.

A més del museus, també palaus, castells, monestirs, jaciments, jardins històrics i altres espais patrimonials obriran les seves portes perquè els ciutadans gaudeixin de visites gratuïtes i puguin conèixer en profunditat el seu patrimoni.

Les Jornades estan impulsades per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, com una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que se celebra ininterrompudament a Catalunya des del 1991 i que és considerada com l’activitat participativa més important d’Europa en relació al patrimoni cultural.

El web de la Xarxa de Museus Locals recull les activitats organitzades amb motiu de les Jornades Europees del Patrimoni en el següent enllaç.

Portes obertes

Entre els museus que organitzen jornades de portes obertes destaquen el Museu d’Art de Cerdanyola, la Seu d’Ègara, el Castell Cartoixa de Vallparadís i la Casa Alegre de Sagrera de Terrassa, el Museu Abelló de Mollet del Vallès, els Museus de Sitges, el Museu Palau Mercader de Cornellà i la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú.

Activitats familiars

El Museu de Terrassa organitza el taller “Soc mestre d’obres” en què els nois i noies crearan el seu propi retaule després de visitar l’església de Santa Maria, mentre que el Museu Municipal Joan Abelló presenta un taller per dissenyar una font modernista i el Museu d’Art de Cerdanyola un altre per editar llibres. A Esplugues de Llobregat els museus de Can Tinturé i La Rajoleta ofereixen una manera divertida per conèixer les seves col·leccions en què els grups familiars hauran de descobrir què ha passat amb una rajola desapareguda tot seguint un joc de pistes.

Visites temàtiques

Per conèixer els costums i tradicions de la cuina i l’alimentació del segle XIX el Museu Romàntic Can Papiol organitza la visita “El rebost de l’àvia”. El Museu Víctor Balaguer presenta “El museu de don Víctor” sobre les obres custodiades pel col·leccionista, mentre que el Museu Municipal Joan Abelló proposa la visita teatralizada “De les llegendes de la pedra salvadora al Menhir de Mollet”. El Museu de la Pell d’Igualada convida a descobrir l’interior del fort de Sant Magí de l’època de les guerres carlistes. Al Centre d’interpretació del Patrimoni Molí d’en Rata es pot visitar l’antic molí fariner hidràulic que forma part del complex cultural de Ripollet mentre que a Santa Coloma de Gramenet el Museu ha organitzat una visita guiada a la Torre Balldovina amb un recorregut per donar a conèixer la història d’aquest singular edifici.

Itineraris

Per endinsar-se a la natura el Museu de les Mines de Cercs proposa una ruta naturalista pel Grau del Gat, el Museu d’Art de Cerdanyola l’itinerari “Ciutat jardí centenària”, el Museu de Terrassa un recorregut pel parc de Vallparadís, el Museu Palau Mercader de Cornellà una passejada pel jardí romàntic de l’antiga finca Mercader i el Museu d’Història de Sabadell programa una excursió a peu per les masies que encara queden al municipi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa