MónTerrassa
El millor edifici modernista industrial del país és un disseny de Lluís Muncunill
  • CA
Exposició de Leonardo da Vinci
Exposició de Leonardo da Vinci | mNACTEC

!--akiadsense-->

L’edifici del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, el Vapor Aymerich, Amat i Jover, a Terrassa, representa la millor obra arquitectònica industrial modernista del país. Dissenyada per l’arquitecte Lluís Muncunill i Parellada (Sant Vicenç de Fals, 1868 – Terrassa, 1931), la fàbrica es va començar a construir a la Rambla d’Ègara el 1907 i va ser inaugurada un any i escaig més tard. El Vapor (denominació que prové de la utilització de la màquina de vapor com a força motriu) acollia tot el procés industrial de transformació de la llana, des de la seva entrada en flocs fins a la seva sortida en teixits acabats. Muncunill formarà part a partir d’aquest dimecres de la Galeria de Terrassencs Il·lustres, un reconeixement a la seva obra, digna dels més grans arquitectes modernistes.

El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya té 22.200 m2 de superfície total, dels quals 11.000 m2 corresponen a l’antiga nau de producció, de planta rectangular, del Vapor Aymerich, Amat i Jover. En aquesta gran sala on avui es troben les exposicions permanents Enérgeia, La fàbrica tèxtil, Homo Faber i El transport, està coberta per un peculiar sostre en forma de dents de serra.

Les habituals formes rectes d’aquest tipus de sostre, però, van ser reinterpretades per l’arquitecte Muncunill amb 161 voltes catalanes, de maó pla, campaniformes, les quals s’aguanten gràcies a 300 columnes de ferro fos, que servien també com a baixants d’aigua i com a suport dels embarrats, els enginys que transmetien la força de la màquina de vapor a totes les màquines de la fàbrica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa