MónTerrassa
Més de 250 activitats especials per celebrar el Dia i la Nit dels Museus a Catalunya
  • CA

El divendres 18 de maig, els museus d’arreu de Catalunya celebren el Dia Internacional dels Museus (DIM), un esdeveniment organitzat anualment des del 1977 pel Consell Internacional de Museus (ICOM). És una festa en què els museus són els veritables protagonistes obrint les seves portes i oferint una atractiva oferta d’activitats per sensibilitzar els visitants de la seva importància en el desenvolupament de la societat.

A més, amb motiu del Dia Internacional dels Museus, a Europa se celebra la Nit dels Museus el dissabte 19 de maig. Una iniciativa promoguda pel Consell d’Europa en què els museus obren les seves portes fins a la matinada i també ofereixen activitats d’oci i cultura. La iniciativa Catalunya va néixer a la ciutat de Barcelona i al llarg dels anys s’hi ha anat sumant una bona part de museus catalans.

Per celebrar tant el Dia com la Nit dels Museus, els equipaments museístics catalans han organitzat més de 250 activitats. L’esdeveniment més important és la jornada de portes obertes que tots els museus ofereixen als seus visitants, però també han programat activitats especials com room escapes, vermuts a la romana, visites guiades i teatralitzades, dansa, música i molt més.

Activitats per a tots els públics

Un any més, el Departament de Cultura ha recollit en una única agenda en línia les més de 250 activitats que els museus catalans amb programat amb motiu del Dia i la Nit dels Museus, publicada al web patrimoni.gencat.cat (http://patrimoni.gencat.cat/DIM2018). Es poden consultar les activitats organitzades arreu de Catalunya a través d’un cercador.

Els museus del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre proposen, per exemple, descobrir els secrets de les cases modernistes de la mà del Museu de les Terres de l’Ebre; gaudir de la gastronomia de la Conca de Barberà al Museu de la Vida Rural; o gaudir d’una nit musical al Museu Pau Casals, entre altres. Per la Nit dels Museus, i per cinquè any consecutiu, els museus de la ciutat de Tarragona proposen ‘El Viatge a la constel·lació Museu’, un itinerari nocturn que té lloc per set museus i centres culturals de la ciutat per reflexionar sobre l’ús i la importància de la comunicació.

A les comarques gironines, entre altres propostes, destaca la visita que organitza el Museu d’Arqueologia de Catalunya – Empúries a la ciutat grega i romana per conèixer els espais més representatius a partir dels jocs que ens han deixat els nostres avantpassats. Al Museu del Mar de Lloret es podrà descobrir el Tint, l’edifici on els pescadors de Lloret, fins als anys 60, anaven a tenyir les xarxes de cotó amb una tècnica mil·lenària. A Girona ciutat, els museus s’uneixen a la Nit dels Museus i ofereixen un itinerari per gaudir d’espectacles i activitats diverses. El Museu d’Art de Girona proposa, per exemple, gaudir d’una experiència única i innovadora de microteatre.

Per la seva banda, els Museus de les Terres de Lleida i Aran, aprofitant el lema d’enguany, han decidit “hiperconnectar-se” amb un intercanvi de peces. Cada museu exposarà una peça d’un altre museu, acompanyada d’un plafó explicatiu. Quant a les activitats especials, destaca la proposta del Museu de Guissona per descobrir com era el cel dels romans amb un planetari, vins d’àmfores i tapes d’inspiració romana. El Museu Diocesà i Comarcal de Solsona ofereix una nit màgica amb un espectacle de música itinerant pel museu i el Museu de la Conca Dellà proposa un taller de cal·ligrafia medieval.

A Barcelona ciutat, la majoria de museus concentren la seva activitat la nit del 19 de maig, quan la gran majoria dels centres obren les seves portes fins a la matinada. Entre les activitats especials, destaca per exemple la proposta del Museu d’Arqueologia de Catalunya – Barcelona que ofereix un sopar a través de la Mediterrània. A la resta de les comarques barcelonines, destaca el room escape que proposa el mNACTEC a l’interior del museu així com la passejada nocturna per les voltes. El Museu de Mataró ofereix un vermut a la romana a l’antiga vil·la d’Iluro i el Museu de Maricel proposa un itinerari en forma de joc per als més petits: escriuran, dibuixaran, descobriran personatges…

Es poden consultar les activitats al web del Dia i la Nit dels Museus a http://patrimoni.gencat.cat/DIM2018

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa