MónTerrassa
L’únic element visible que es conserva al seu lloc de l’antic Castell Palau de Terrassa
  • CA
assa

!--akiadsense-->

La Torre del Palau de Terrassa és l’únic element visible que es conserva al seu lloc de l’antic Castell Palau de Terrassa, construït a partir del segle XII pels comtes de Barcelona. Constitueix l’edifici més emblemàtic de la ciutat, tant per la seva situació al centre del nucli antic com per la seva presència a l’escut de la vila des d’època medieval.

Fou declarat Be Cultural d’Interès Nacional l’any 1986. El 1994, s’integrà a l’estructura del Museu de Terrassa, després que s’hi fessin excavacions arqueològiques i que l’edifici fos consolidat.

Es tracta d’una torre cilíndrica de port considerable, amb accés a l’alçada del primer pis. Al seu entorn es va anar construint el castell palau al llarg de l’edat mitjana. Actualment es troba inclosa dins d’una illa de cases del segle XX. La resta dels edificis que s’integraven en el Castell-Palau de Terrassa van ser enderrocats el 1891.

Per vetllar-ne les restes arquitectòniques, l’ajuntament creà una Comissió Municipal de Monuments, que traslladà els elements recuperats a l’Ateneu Terrassenc i, posteriorment, al claustre del convent de Sant Francesc. Aquests elements s’exposen actualment al Castell Cartoixa de Vallparadís, i alguns són espectaculars, com la part que es conserva de la galeria del claustre del palau. Actualment la Torre del Palau és la única secció del Museu de Terrassa que no conté col·leccions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa