MónTerrassa
El llibre que revela com era la vida a Terrassa entre 1228 i 1652
L’Arxiu Comarcal va digitalitzar el Llibre de privilegis de la vila i terme de Terrassa amb l’objectiu de donar a conèixer a la ciutadania el dia a dia dels terrassencs i les terrassenques de fa més de 400 anys. El volum, que està escrit en català antic i compta amb la col·laboració de fins a 21 escrivents diferents, conté 208 pàgines on es recullen tot un seguit d’avantatges i millores que podia rebre la vila de Terrassa i el conjunt dels seus habitants per part d’un rei o d’una entitat superior. Aquell qui rebia un privilegi, quedava alliberat de càrrega o se li garantien uns drets o uns tractes favorables.

El document, que conté fins a 30 privilegis diferents recollits entre el segle XIII i el segle XVII, es pot consultar de forma íntegra a la web de l’arxiu comarcal en alta resolució i en format descarregable. El llibre és també l’únic document d’arxiu medieval adaptat per invidents a Catalunya i està disponible en àudio guia amb la finalitat de ser escoltat.

Únic compendi conservat

El “Llibre de privilegis de la vila i terme de Terrassa” en els seu temps, va ser la base institucional del municipi i, per aquest motiu, havia d’estar sempre custodiat per les autoritats locals i anar passant pels diferents membres del consell. Sota la protecció de la corona catalana, a part de Terrassa, molts altres municipis van rebre al llarg de la història diversos privilegis reials destinats a constituir o regular els principals aspectes jurídics, polítics i socials de la vida en comunitat dels seus habitants. D’aquests privilegis reials només es conserven recopilats tots junts en un únic volum els privilegis de la ciutat de Terrassa. A la resta de municipis del Vallès Occidental només se’n conserven privilegis solts però, en cap cas es troben recopilats en un únic volum.

El Consell Comarcal participa de la gestió de l’Arxiu Comarcal juntament amb l’Ajuntament de Terrassa i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. En aquest fons es detallen obligacions i llibertats en qüestions d’ordre públic com ara la regulació de festes, fires i mercats. També recull privilegis en matèria d’edificació entre d’altres aspectes jurídics, polítics i socials d’àmbit local.

Nou comentari

Comparteix