MónTerrassa
L’Arxiu de Terrassa rep la donació del fons de l’historiador Salvador Cardús
Documentació del fons Salvador Cardús Florensa
Documentació del fons Salvador Cardús Florensa | Arxiu Municipal de Terrassa

!--akiadsense-->

L’Arxiu Històric de Terrassa – Arxiu Comarcal del Vallès Occidental ha iniciat el tractament del fons de Salvador Cardús i Florensa (Terrassa, 1900-1958). L’historiador local va desenvolupar una intensa tasca en la recerca del passat de la ciutat de Terrassa i de l’antiga Seu d’Ègara, i fou un ferm defensor del patrimoni documental, arqueològic i artístic de la ciutat. Ara, la documentació relativa a la seva obra i al seu treball al llarg dels anys es conservarà a l’Arxiu Històric de Terrassa- Arxiu Comarcal del Vallès Occidental on es podrà consultar properament.

El fons, que fins ara conservava amb molta cura la família de l’historiador, conté gran part de la seva prolífica obra historiogràfica en la que destaquen els manuscrits de l’historiador, acompanyats de les nombroses notes i de la documentació de suport que es va fer servir durant el procés de recerca i creació de les seves obres: transcripcions de pergamins, plànols, arbres genealògics o documentació original.

A més, el fons que ara s’ha dipositat a l’Arxiu també conté un recull dels articles que va publicar a diversos mitjans i una col·lecció de revistes, opuscles i premsa de l’època. Tot i que part de la seva obra no fou publicada en el seu moment i s’ha anat fent de manera pòstuma, el fons inclou documentació encara inèdita fins al moment. Es el cas dels volums que Cardús va batejar com “Enmig de la tempesta” i “Salvació del tresor artístic”, que contenen documentació original i de gran interès relacionada amb la Guerra Civil i al voltant de la tasca de l’historiador en la defensa i salvaguarda del patrimoni terrassenc que es dugué a terme durant aquest període, així com algunes reflexions personals. Un fons que s’acompanya també d’una documentació gràfica molt rellevant.

Al marge de les seves obres, el fons Cardús aporta també un seguit de documentació relacionada amb la seva tasca com a membre de la Junta de Museus i del Patronat de la Fundació Soler i Palet, així com els manuscrits originals del Prevere Fortià Solà. Un cop finalitzat el procés de tractament i el fons quedi correctament instal·lat, es calcula que ocuparà uns 4,5 metres lineals de documentació a l’Arxiu, als que cal sumar la col·lecció bibliogràfica que ja havia estat prèviament ingressada. Tot plegat, un fons d’un alt valor per a l’estudi i coneixement de la ciutat de Terrassa i el seu entorn i al que es podrà accedir en els propers mesos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa