MónTerrassa
De l’Alhambra al Taj Mahal: art a través dels dits en una mostra a Terrassa
  • CA
Visitants a l’exposició de maquetes a l’Arxiu Històric de Terrassa | ONCE

!--akiadsense-->

L’ONCE ha inaugurat a l’Arxiu Històric de Terrassa l’exposició Itinerant que celebra els 25 anys del seu Museu Tiflològic, que té la seva seu central a Madrid. L’organització reuneix un total de 32 peces i es pot visitar fins al 2 de febrer, de dilluns a divendres de 8 a 14h, i els dimarts, dimecres i dijous de 15.30 a 19h. L’acte d’inauguració, aquest dimarts a la nit, va comptar amb l’assistència de Xavier Grau, delegat territorial de l’ONCE a Catalunya; Adrià Sànchez, regidor de Capacitats Diverses i Accessibilitat de la ciutat de Terrassa i Francisco Aguilar, director de l’agència de l’ONCE a Terrassa.

El visitant podrà veure i tocar la maqueta dels Palaus Àrabs de l’Alhambra (Granada), i la del Taj Mahal, per conèixer què sent una persona cega quan percep l’art a través dels seus dits. A més, podrà veure i també tocar obres d’art realitzades per persones cegues o amb discapacitat visual greu, com la “Serie Cielo y Tierra Eterno Poema nº 28”, del pintor cec Ataúlfo Casado; “Luz de Clamor”, fotografia de Carme Ollé; “Tripeando”, del també fotògraf amb discapacitat visual Juan Torre; “Bodegón”, pintura de Mª Covadonga Martín Alonso, o ‘Dehesa Soriana’, del pintor José Miguel González. El visitant tindrà l’oportunitat d’admirar també “La Castañera”, pintura de Rafael Arias; “Gran Vía”, fotografia de Marcelo Bilevich; “Concierto I”, del pintor Fernando Torres; “Dalí y yo”, una pintura d’Eduardo Matute ‘DUDU’; o “Rossy de Palma”, un retrat que mostra la forma en què la pintora Kelly Arrontes veu a l’actriu.

Aquesta mostra inclou també escultures: “Homenatge a l’ONCE”, de l’autor sordcec José María Prieto Lago; “Soñando”, d’Andrés Clariana; “Salomé”, de Cesar Delgado i “Hombre con perro” i “Los novios”, de Miguel Detrell. A més, s’exhibeix material tiflològic que han utilitzat o utilitzen les persones cegues, com una pauta d’escriptura en caràcters visuals, un àbac, una màquina calculadora o El Libro de Escritura en Relieve de Llorens, datat en 1872. Totes les peces que es mostren en aquesta exposició Itinerant compten amb els títols en Braille, i estan proveïdes de codis QR, amb informació accessible a persones amb ceguesa o discapacitat visual a través de telèfons mòbils, a més de beepcons, unes balises intel·ligents de guiat especialment dissenyades per facilitar a les persones amb discapacitat visual la identificació i localització dels objectes propers, mitjançant una aplicació mòbil.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa