La nova identitat visual del MNACTEC, guardonada amb dos Premis Laus de plata de disseny gràfic

Els Premis Laus de l’Associació de Directors d’Art i Dissenyadors Gràfics reconeixen anualment els millors projectes de disseny gràfic

La nova identitat visual del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) i el seu Sistema Territorial, creada per l’equip de disseny gràfic Extra Estudio, ha estat reconeguda amb dos Premis Laus de Plata de disseny gràfic.

Extra Estudio, un equip de disseny gràfic barceloní liderat per Jose Bellés i Iñigo Jerez, han rebut un Premi Laus de plata en l’apartat d’Identitat corporativa – mitjana i gran empresa per la creació de la nova identitat gràfica del MNACTEC. Els Premis Laus d’enguany també han premiat la nova tipografia Tecnia, creada expressament per Extra Estudio per a la nova identitat del MNACTEC, amb un Premi Laus en l’apartat de tipografia – disseny d’alfabet.

Cada any els Premis ADG Laus de Disseny Gràfic i Comunicació Visual reconeixen els millors projectes en més de 50 apartats de cinc categories: Disseny Gràfic, Digital, Publicitat, Audiovisual i Estudiants. ADG-FAD és l’Associació de Directors d’Art i Dissenyadors Gràfics, membres del FAD, institució del Foment de les Arts i el Disseny.

La identitat del Sistema Territorial del MNACTEC

La nova identitat visual, presentada el desembre de 2020, adequa gràficament la marca del Sistema Territorial del MNACTEC als nous temps i vol transmetre una imatge de modernitat i innovació dels 27 museus que l’integren. El projecte parteix de la concepció del Sistema Territorial MNACTEC com un museu nacional estès per tot el país, i juga amb conceptes com territori, xarxa, sistema, entorn industrial, científic i tecnològic, dinamisme i transformació.

El nou emblema del MNACTEC és en si mateix un sistema gràfic basat en l’acrònim del museu i en el quadrat. Aquest element modular conté una retícula interna que permet estructurar l’espai i fabricar diversitat d’elements geomètrics. Dins d’aquest marc expositiu, es produeixen formes, patrons, pictogrames, il·lustracions o lletres, tot un conjunt de components que aporten personalitat a l’ecosistema visual. A la vegada, aquest sistema gràfic permet generar les 26 il·lustracions que identifiquen la resta de museus del Sistema Territorial MNACTEC.

La tipografia del conjunt de logotips del Sistema Territorial MNACTEC també funciona com a sistema tipogràfic, dibuixat a mida per a la marca, amb un objectiu organitzador, funcional i integrador. Permet als 27 museus generar missatges de comunicació d’una manera regulada, coordinada i amb coherència visual. Es tracta d’una veu pròpia que s’expressa amb identitat i amb un caràcter tècnic i industrial basat en el quadrat com a mòdul.

El MNACTEC

El MNACTEC és un dels tres museus nacionals reconeguts pel Parlament de Catalunya i té com a missió mostrar permanentment la implantació i l’evolució dels avenços científics i tècnics a Catalunya, la seva aplicació industrial i, especialment, la seva implicació i incidència social.

La seu del MNACTEC està situada a Terrassa, en un dels edificis fabrils més emblemàtics del modernisme català: el Vapor Aymerich, Amat i Jover, antiga fàbrica tèxtil dissenyada per l’arquitecte Lluís Muncunill, construït entre 1907 i 1908 i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) el 2019.

Més informació

Vídeo de presentació de la nova identitat visual del MNACTEC

Premis Laus 2021

Nou comentari