MónTerrassa
IT Dansa presenta 4 grans coreografies al Centre Cultural Terrassa

La jove companyia barcelonina IT Dansa presenta quatre grans coreografies el 22 de febrer al Centre Cultural Terrassa. The prom, de Lorena Nogal, In Memoriam, de Sidi Larbi Cherkaoui, Whim, d’Alexander Ekman, i la premiada Wad-Ras, de Montse Sánchez i Ramón Baeza, conformen aquest programa que es podrà veure el proper dissabte 22 de febrer en una única funció dins del marc de la 37a Temporada BBVA de Dansa al Centre Cultural Terrassa.

IT Dansa, nascuda com un projecte pedagògic de l’Institut del Teatre de Barcelona l’any 1998, presenta un repertori que inclou quatre coreografies, dues d’elles estrenades al Festival Grec de Barcelona 2018. Amb més de 20 anys d’existència, IT Dansa ha estrenat més de 30 coreografies i ha fet més de 300 actuacions, participant en festivals de prestigi. Des de fa quatre anys, a més, realitza una gira europea de dos mesos de durada. Entre les grans figures de la coreografia que han format part del repertori de la companyia, destaquen Jirí Kylián, Ohad Naharin, Nacho Duato, Ramon Oller, Jacopo Godoni, Alex Ekman o Rafael Bonachela.

THE PROM

The prom, creada per Lorena Nogal, és una peça molt teatral i reflecteix alhora la nostàlgia i les incerteses de la joventut amb pinzellades d’humor, enyorança i fragilitat. La festa ja s’ha acabat. Un conserge d’un institut recorda alguna de les històries succeïdes durant la nit de graduació. La pèrdua inconscient, el desequilibri, l’aparença, el desig o l’alliberament seran els protagonistes d’aquests records. Un viatge a través de les emocions de joventut. Lorena Nogal, qui va ser membre d’IT Dansa, ha creat a mida per a la companyia aquesta peça que cobra vida sobre un collage musical dels anys vuitanta: ‘Per a mi, la peça ha estat un retorn a la joventut més tendra i vulnerable. Tornar al lloc on vaig estudiar i sentir que segueix la mateixa energia. Tenir l’oportunitat d’observar com la inseguretat, la vida i l’acció està present, forta i dinàmica. És la memòria d’un adéu inconscient. Un moment per a la reflexió i per adonar-te del que deixes enrere. Una imatge nostàlgica per recordar i mirar endavant amb il·lusió’. Des del 2008 Lorena Nogal forma part de l’equip de La Veronal, al costat de Marcos Morau, com a assistent de coreografia i ballarina principal. Com a ballarina també ha estat en companyies reconegudes com Gelabert-Azzopardi, Lanònima Imperial i Plan B Dansa. Com a coreògrafa ha obtingut diversos premis en certàmens coreogràfics nacionals. Al 2016 va ser guardonada com a millor intèrpret femenina en els premis de la crítica de Catalunya i va ser finalista al Premi de Dansa de l’Institut del Teatre.

Durada: 20 minuts

Coreografia: Lorena Nogal

Música: One more kiss, dear, de Petern Skellern; Tensions, de Lindstom; Can’t help falling in

love, de Perfume Genius

Composició musical: Manuel Rodríguez

Disseny de l’escenografia: Lorena Nogal

Disseny de la il·luminació: Víctor Cuenca

Disseny del vestuari: Manuel Rodríguez, Lorena Nogal

Fotografia: Frank Thibault

Creació d’IT Dansa que es va estrenar al Grec 2018 Festival de Barcelona.

IN MEMORIAM

In Memoriam, de Sidi Larbi Cherkaoui, juga amb les carícies i els cops i mostra la polaritat entre la tendresa (atracció) i l’agressió (repulsió) vers les dones. El vincle entre realitat i memòria és el centre d’In Memoriam. La realitat no és la memòria i la memòria no és la realitat, però remuntar-se als records del passat ens ajuda a captar millor la realitat del present. Les nostres arrels són fortes com les d’un arbre, que s’estén tan lluny com les seves branques. Des de la memòria, els ballarins i ballarines exploren els moviments d’atracció i repulsió, magnetisme i antimagnetisme, per tal d’examinar el significat de la paraula ‘harmonia’. Sensibilitat (atracció) i agressió (repulsió) sorgeixen de la mateixa font en un joc íntim de la polarització. Es relacionen les carícies i els cops que romanen profundament gravats en els nostres cossos.

Durada: 10 minuts

Coreografia: Sidi Larbi Cherkaoui

Música: A Filetta

Confecció del vestuari: Marible Selma

Fotografia: Carme Esteve

Creació d’IT Dansa que es va estrenar al Grec 2011 Festival de Barcelona.

WHIM

Whim, d’Alexander Ekman, és una peça vital i sorprenent que mostra el caos de la societat moderna amb grans dosis d’alegria i moments entranyables. Whim és una peça sobre com, externament, hem de mantenir el seny, fins i tot quan ens estem tornant bojos per dins. Alexander Ekman convida a fer un viatge per les emocions humanes mitjançant una diversitat de situacions inspirades en la vida. Els ballarins i ballarines experimenten felicitat, tristesa, nerviosisme, estrès, preocupació, disgust o enfuriment, en un viatge emocional que ens recorda el que podria ser un dia, un any o tota una vida. La peça es va estrenar al Festival de Barcelona Grec 2007. Alexander Ekman va crear Whim en els seus inicis com a coreògraf, una peça que va concebre especialment per a IT Dansa i que el va fer debutar amb èxit. Des d’aleshores, els seus treballs han estat representats per companyies d’arreu del món com el Netherlands Dans Theater, el Ballet L’Opera du Rhin, el Bern Ballet, el Ballet Junior de Ginebra, la Iceland Dance Company o el Göteborg Ballet, entre d’altres. Les seves coreografies destaquen pel seu ritme ràpid, l’humor enginyós, la innovació en el tractament de temes comuns i les transicions intel·ligents. Amb tot, són treballs que sorprenen i transformen el públic per la seva originalitat i innovació.

Durada: 25 minuts

Coreografia: Alexander Ekman

Música: Antonio Vivaldi (Les quatre estacions: L’hivern), Edmundo Ros (Bolero) i Nina

Simone (My baby just cares for me)

Disseny de la il·luminació: Alex Kurth

Disseny del vestuari: Alexander Ekman

Fotografia: Ros Ribas

WAD-RAS

Wad-Ras, segon espectacle de Increpación danza, és el nom de la presó de dones de Barcelona; una imatge real i reconeixible, una microsocietat on els sons del flamenc estan presents. Parlem de la frustració, de la manca de llibertat, de la repressió, la por i la solitud, sense buscar un realisme narratiu sinó evocant situacions universals extrapolables a qualsevol realitat. La presó és l’individu, el cos, la parella… Wad Ras és un gemec, una increpació a la por, la injustícia i la desesperança. El juliol de 1996, Wad Ras obtingué el primer premi del V Certamen de Coreografía de Danza Española y Flamenco de Madrid. Des de llavors, aquesta peça s’ha presentat a nombrosos festivals a Espanya, França, Bèlgica, Alemanya, Escòcia, Gal·les, Anglaterra, Itàlia i Filipines Adaptació estrenada per IT Dansa el 29 de juny de 2006 al Teatre Ovidi Montllor (Barcelona) en el marc del Festival Grec 2006.

Coreografia: Montse Sánchez i Ramón Baeza

Música: Antonio Martinez Ñoño

Edició musical: José Antonio Gutiérrez “Guti”

Instruments: Percussió, Nan Mercader

Disseny vestuari: Increpación danza

Supervisió tècnica i d’il·luminació: Peni Barratxina

Durada: 15 minuts

Les dades:

IT DANSA

Dies i hora: 22 de febrer a les 20h

Preu: 10-20€

Durada: 70 min

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa