MónTerrassa
Isona Passola: “L’autència cohesió social ve per la cultura”
Isona Passola amb el regidor d'ERC Pep Forn
Isona Passola amb el regidor d’ERC Pep Forn | Lorena Pinilla

!--akiadsense-->

Aquest dimecres, l’Aula Magna del Centre Cultural va acollir una xerrada amb la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, que va parlar sobre Com convertir el cinema en un motor de dinamització cultural a la ciutat. Presentat pel regidor d’ERC Pep Forn, l’acte pretenia reflexionar sobre el paper que pot tenir el cinema a l’hora d’enriquir el teixit cultural i social de la ciutat.

La directora ha volgut subratllar el paper infravalorat de la cultura, i ha demanat incrementar-ne el pressupost ja que només contempla el 0,7% del total. Passola ha recalcat aquesta necessitat perquè “l’autèntica cohesió social ve per la cultura. Hem d’acostar el cinema als barris i hem de donar sentit a les polítiques culturals per poder penetrar-hi. La cultura ha de ser valorada com a ascensor social”. En aquest sentit, ha fet especial incidència en el paper clau que té l’escola, “la major desigualtat en edat escolar és l’accés a la cultura. Cal incidir també en l’àmbit de l’educació amb espais de creació”.

La barcelonina ha lamentat que “hem guanyat les aules però hem perdut els patis. Hi ha normalització a les aules però no al cinema”. Per fer-ho creu que s’han d’acostar les ofertes culturals als barris i, sobretot, als més joves, aprofitant aquells espais ja existents tot fent-los més accessibles. Passola també ha recordat que és clau per millorar la salut del cinema al nostre país que es rodi més en català, i que es potenciï el cinema a les escoles i barris.

Isona Passola, a l'Aula Magna del Centre Cultural de Terrassa
Isona Passola, a l’Aula Magna del Centre Cultural de Terrassa | Lorena Pinilla

!--akiadsense-->

La presència a la xerrada de la gerent del Parc Audiovisual de Catalunya, Cristina Brandner, i del director de cinema i assessor de l’Ajuntament, Antoni Verdaguer, van permetre un diàleg interessant també per veure que s’està fent i que es pot fer a la ciutat. Verdaguer va explicar els esforços que s’estan realitzant perquè pel·lícules realitzades al Parc Audiovisual puguin fer la seva pre-estrena a la ciutat, mentre que Brandner va fer esment als projectes per acostar l’activitat cinematogràfica a la ciutat. En aquest sentit, la gerent del Parc Audiovisual va avançar que s’està organitzant un festival amb la participació dels instituts de la ciutat perquè els alumnes participin amb les seves pròpies produccions cinematogràfiques.

Des de l’Associació de veïns de plaça Catalunya Escola Industrial també es va explicar una iniciativa similar amb les escoles del barri perquè els adolescents expliquin el seu entorn a partir del cinema. Iniciatives que Passola va aplaudir i va incentivar a cercar la complicitat dels estudiants de l’ESCAC per donar suport i coneixement fílmic a les noies i els nois perquè puguin crear a partir de gravacions del seu propi mòbil.

Finalment, des de l’àmbit polític, el portaveu d’ERC-MES, Isaac Albert, va plantejar si no hi hauria d’haver una estratègia per no competir entre diferents ciutats en un àmbit com el cinema. Els presents van coincidir en considerar el Parc Audiovisual com un equipament de País que va més enllà de Terrassa. Això sí, en referència als Festivals, Passola va advertir que una cosa és fer festivals per involucrar els més joves i l’altre voler entrar com a ciutat a un circuit de festivals professionals cinematogràfic que actualment ja es troba molt saturat.

Nou comentari

Comparteix