MónTerrassa
L’impressionant dispensari mèdic de Terrassa que va ser enderrocat
  • CA

A principis del segle XX, es va construir un impressionant edifici per acollir el dispensari mèdic municipal de Terrassa. Es trobava ubicat a la cantonada entre els carrers Sant Quirze i Baldrich, en ple Centre de la ciutat, on antigament hi havia hagut els rentadors comuns. Era l’any 1916 quan l’alcalde Josep Ullés i Jover va decidir que era el moment de tenir un equipament propi dedicat exclusivament a la salut. Es venia d’uns anys en què el consultori havia canviat en diverses ocasions d’ubicació, i això provoca inquietud en el batlle que considerava que la ciutat es mereixia uns serveis més adients.

Obra de l’arquitecte Josep Maria Coll i Bacardí

Com ens recorda l’historiador Joaquim Verdaguer, l’edifici que es va alçar va ser obra de l’arquitecte Josep Maria Coll i Bacardí, que li va atorgar un estil modernista tardà. Tenia una cridanera forma de triangle amb una gran portalada al carrer Sant Quirze. Destacava especialment per la cúpula parabòlica que donava aixopluc a un gran finestral semicircular, amb columnes, i unes ales de maó vist. Sens dubte, no deixava a ningú indiferent. Aquesta obra va costar 40 mil pessetes.

Es va inaugurar el 1916, en concret, un 7 de maig

Com hem mencionat, el Centre Mèdic es va inaugurar el 1916, en concret, un 7 de maig, i l’acte oficial va comptar amb la presència de l’alcalde Ullés però també del diputat Alfons Sala, a més de diverses autoritats locals. Fins i tot va ser beneït per l’arxiprest Josep Guardiet. El consultori va restar allà donant servei fins a la dècada dels anys 50. Va ser llavors que, malgrat les àmplies protestes del veïnat i dels terrassencs en general, una de les joies terrassenques del modernisme va acabar sent enderrocada. Es considerava que no era adequat per acollir-hi els jutjats. Més endavant, va passar a ser la seu de l’Institut Municipal de Cultura i Esports i també hi va acollir el Centre de Normalització Lingüística.

Centre Mèdic al carrer Sant Quirze de Terrassa | Fons Ragon-AMAT

Actualment, com ens recorda el regidor Pep Forn, en el lloc on hi havia el Centre Mèdic s’hi ha col·locat una placa commemorativa, en què es pot apreciar com era l’edifici aleshores:

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Luis de Pablo a febrer 20, 2022 | 15:38
    Luis de Pablo febrer 20, 2022 | 15:38
    Que neurótico de Alcalde ordenó el derribo de esta joya arquitectónica. Ahora tenemos la fachada del Teatro Principal y tampoco se da importancia a su mantenimiento, ahora bien para pintura y tonterías si que hay presupuesto. Que pena.
  2. Icona del comentari de: Sílvia Beja a febrer 20, 2022 | 17:40
    Sílvia Beja febrer 20, 2022 | 17:40
    En comptes d'una placa, el que hauria d'estar és en peu. Una joia enderrocada. Una llàstima.
  3. Icona del comentari de: Sílvia Breja a febrer 20, 2022 | 17:40
    Sílvia Breja febrer 20, 2022 | 17:40
    En comptes d'una placa, el que hauria d'estar és en peu. Una joia enderrocada. Una llàstima.
  4. Icona del comentari de: Francesc Salvatella i Albert a febrer 21, 2022 | 07:06
    Francesc Salvatella i Albert febrer 21, 2022 | 07:06
    Bon dia. Aquest edifici el meu besavi, Joan Salvatella Inglés, va ser el contratista d'obres. Jo soc el seu besnet, Francesc Salvatella Albert. Tf.669965287. Tinc la documentació i els plànols.
    • Icona del comentari de: Lluïsa Tarrida a febrer 21, 2022 | 15:47
      Lluïsa Tarrida febrer 21, 2022 | 15:47
      Bon dia, Moltes gràcies. De ben segur que a l'Arxiu Històric de Terrassa, que estan elaborant aquestes fitxes els interessa molt aquesta informació. POt posar-se en contacte amb ells al telèfon 937 39 70 68 o bé [email protected] Salutacions

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa