Història del Geperut de Notre Dame català

Història del Geperut de Notre Dame català | Centre Cultural

Josafat, la història desconeguda del Geperut de Notre Dame català, el diumenge 13 d’octubre al Centre Cultural Terrassa La companyia Passabarret va guanyar el Vè Gran Premi BBVA Zirkòlika amb aquest espectacle sobre la novela modernista de Prudenci Bertrana, adaptada en clau de circ i per al públic familiar. Josafat, un campaner solitari habituat a l’alçada, que tan aviat juga amb una perxa de sis metres com amb el perill dels ganivets; és seduït per Fineta amb un llenguatge acrobàtic.

Amb aquesta fascinant trobada es produeixen equilibris i desequilibris entre dos protagonistes antagonistes que tan aviat desafien la gravetat sobre un quadrant, com ballen sobre una perxa. El públic també veurà un jocs amb ganivets, teles o la follia de la roda cyr. Oriol Llop interpreta a un passional i descomunal Josafat i Maria Cavagnero transforma la passió que senten els dos protagonistes en números de circ. Tot això, acompanyats per la música en directe interpretada per Guillermo Cides amb el seu stick, un instrument a mig camí d’una guitarra i un baix. De fet, la seva música i els sons que emet amb diversos elements – un globus o un tros de pa torrat– són les úniques manifestacions sonores que es poden escoltar durant la representació.

La companyia

La Companyia Cia. Passabarret es funda el maig de 1995 a Valls (Tarragona), amb joves artistes de carrer que decideixen ordenar i posar en escena alguns dels seus números més elaborats. Així va sorgir el seu primer espectacle Qui té la pela? (maig de 1996). El primer espectacle amb el qual han girat a nivell nacional és el show itinerant i musical Tandarica Orkestar (2004), que els ha portat als més destacats festivals de teatre de carrer d’Espanya, actuant fins i tot a Mònaco, França, Holanda, Colòmbia o Cuba, i al costat d’alguns dels més importants noms de la música balcànica, com Fanfare Ciocarlia o Emir Kusturica. En els últims anys han treballat al costat d’artistes com Peter Ercolano, Maku Fanchulini, Pepa Plana o El Capitán Maravilla, encara que destaca la influència de destacats pallassos com Chacovachi o Jango Edwards, amb qui han col·laborat estretament. Concretament, al costat de Jango Edwards, el 2010 van estrenar a Fira Tàrrega l’espectacle Big Boss & Tandarica Circus, en el qual el clown americà exerceix de cap de cerimònies. Al 2014 van iniciar la seva primera gira amb carpa pròpia per Catalunya, Tandarica Circus Experience, sent el segon circ català en ruta en tot l’any. També al 2014 van començar a treballar per Pallassos Sense Fronteres, amb qui van fer la seva primera expedició a Jordània. Cia. Passabarret realitza anualment una mitjana de 100 actuacions amb les seves diferents propostes, i a l’octubre de 2012 va obrir el seu propi centre de creació i producció d’espectacles anomenat La Circoteca, a més de la seva escola de circ. La Circoteca va ser premiada amb el Premi BBVA Zirkòlika 2015, en la categoria de Millor Iniciativa per la Projecció de Circ de Catalunya. I l’espectacle Josafat va ser premiat al 2018 en la categoria de Millor Espectacle. El Premi està impulsat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA dins dels Premis Zirkòlika 2018.

Nou comentari