MónTerrassa
Fons dels fotògrafs Català Pic i Català Roca, a l’Arxiu Nacional
  • CA

!--akiadsense-->

Rafel Català | Cristóbal Castro

!--akiadsense-->

El Departament de Cultura ingressa a l’Arxiu Nacional de Catalunya el fons dels fotògrafs català Pere Català Pic i Pere Català Roca, que ha estat cedit en règim de comodat pels seus hereus i propietaris. Un d’ells és Rafel Català. director de l’editorial Dalmau -amb seu a la capital egarenca-, historiador i històric dels Castellers de Terrassa

Segons Cultura l’arxiu comprèn un llegat “cabdal” per comprendre el tarannà i el passat de Catalunya. En concret inclou l’obra i el pensament de Català Pic, un dels “principals fotògrafs avantguardistes” del país, i la del seu fill, el fotògraf historiador Català Roca. El fons està constituït per unes 15.000 imatges, entre positius i negatius, 15.000 documents textuals i uns 15.000 exemplars de la biblioteca adjunta, incloent-hi també la secció denominada “Alguer”. La cessió en comodat del fons té una durada de 10 anys, transcorreguts els quals es transformarà en donació.

!--akiadsense-->

Els hereus Català han expressat la voluntat de no obtenir beneficis econòmics del fons però es reserven els drets d’explotació i s’asseguren que estarà descrit i digitalitzat en 10 anys. Cultura afirma, en aquest sentit, que l’Arxiu Nacional de Catalunya iniciarà aviat les tasques prèvies a la descripció del fons per posar-lo a disposició dels investigadors i del públic en general en els propers anys.

Els Català són una nissaga de fotògrafs catalans iniciada per Pere Català Pic i continuada pels seus fills Francesc Català Roca i Pere Català Roca, que al seu torn va ser també historiador, investigador i impulsor en matèria cultural. L’arxiu fotogràfic de Francesc Català Roca es custodia al Col·legi d’Arquitectes de Barcelona, i el del pare i l’altre fill és a l’edifici del carrer del Pi, seu d’Editorial Dalmau, on s’ha conservat els darrers 50 anys.

L’Arxiu Pere Català és un dels fons fotogràfics i documentals més importants del país. Conté tota l’obra produïda per Pere Català Pic (Valls, 1889-1971) i per Pere Català Roca (Valls, 1923-2009) i abasta des de 1909 a 2009. Aquests 100 anys de fotografia i de vida cultural catalana permeten conèixer de primera mà les transformacions viscudes des de la Primera Guerra Mundial, i durant la Guerra Civil i la dictadura franquista fins a la transició a la democràcia.

En aquest sentit, Cultura indica que els documents fotogràfics i documentals del fons són d’una importància “cabdal” que van des de la fotografia costumista de principis de segle al registre dels monuments arquitectònics més importants de la zona de Tarragona per a la Mancomunitat de Catalunya, passant per l’ingrés de les avantguardes a Catalunya, la importància del pensament republicà, publicitari i psicològic o la creació del Comissariat de Propaganda i d’un dels seus cartells més emblemàtics, ‘Aixafem el feixisme’.

També hi apareix la primera postguerra i la reindustrialització des de la Fira de Mostres; les penyes literàries prohibides; els Jocs Florals; la biblioteca més important a Catalunya sobre les relacions amb l’Alguer; els castells humans i els castells i torres medievals; la catalanitat de Colom, i una col·lecció de retrats d’artistes i polítics, entre d’altres.

Conveni per a la gestió i difusió dels fons fotogràfics

Així mateix, en el marc del Pla Nacional de Fotografia, aquesta setmana l’Arxiu Nacional de Catalunya i l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona han arribat a uns acords de bones pràctiques per facilitar al màxim la gestió i difusió dels fons fotogràfics d’interès per al patrimoni documental, amb l’objectiu de coordinar polítiques de gestió de drets, adquisicions de fons privats i la seva difusió.

Aquests acords preveuen coordinar les polítiques d’adquisició de fons fotogràfics amb l’abast i la missió de cadascuna de les seves institucions per tal de vetllar en la recuperació del patrimoni fotogràfic tot evitant la competitivitat; potenciar els ingressos mitjançant donacions, comodats, dacions, llegats i qualsevol altre figura jurídica de traspàs de la propietat; treballar en la homologació de polítiques d’accés i normalització de preus públics en benefici dels usuaris, així com dur a terme polítiques conjuntes de difusió dels fons fotogràfics que custodien.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa