El festival CreativaMent arriba a Terrassa per combatre els estigmes en salut mental. Es tracta d’una iniciativa d’Activament Catalunya Associació, amb el suport de l’Ajuntament de Terrassa, i consisteix en un festival d’arts escèniques que vol lluitar contra els estigmes de la salut mental a través de la creació de diferents espectacles i obres artístiques. Aquesta tarda s’ha dut a terme la presentació del festival en una roda de premsa, que ha comptat amb la presència de la regidora de Cultura, Rosa Boladeras; la regidora de Salut, Mónica Polo; la representant de la Comissió Antiestigma de la Taula de Salut Mental, Maria Aran; el membre del Servei de Rehabilitació Comunitària, Pep Martí; i la representant del Club Social Ègara – FSMC, Carme Ortega.

Aran, Martí i Ortega s’han encarregat d’explicar les activitats del programa, que tindran lloc durant el mesos d’octubre i novembre, i que estan co-creades entre persones amb i sense trastorn mental.

La primera acció es tracta d’un mural participatiu, que es farà al centre de Terrassa el 29, 30 i 31 d’octubre, i anirà a càrrec del muralista professional terrassenc Roger Abella. La segona és la funció “Mi padre no era un escritor ruso” de l’artista Bàrbara Bañuelos, on es reflexiona sobre les etiquetes que s’han d’anar transformant per combatre els estigmes, i que es podrà veure el 10 d’octubre, coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental. La tercera activitat és “Veritats Invisibles”, una acció que connecta els tres eixos del gènere, l’accessibilitat i la sostenibilitat. La quarta activitat es tracta de l’exposició “Pots mirar sense jutjar?” una exposició mòbil a càrrec de Beatriz Burgos que tindrà lloc el 22 d’octubre a la Plaça Vella, però s’anirà movent per diferents punts del centre de la ciutat. L’última acció es tracta d’una taula rodona que porta per nom “L’Art: Sacsejant Estigmes” i que tindrà lloc el 18 de novembre a la Masia Freixa.

Cartell del festival CreativaMent | Ajuntament de Terrassa

Apart d’aquestes activitats, ha nascut un nou programa de ràdio de la Comissió Antiestigma de Terrassa anomenat “Pluralment“, que es podrà escoltar per primer cop el diumenge 10 d’octubre a les 15:00h a Radio Terrassa i que tracta aquests estigmes que s’han de trencar. L’estrena coincideix també amb el Dia Mundial de la Salut Mental.

“El tema de la salut mental és molt més comú del que ens pensem”, ha declarat Aran. Martí, en la mateixa línia, ha afegit que “hi ha moltes persones que fan grans esforços per dissimular la veritat, i això provoca molt mes patiment que el propi trastorn. Ens toca co-crear un nou imaginari col·lectiu molt més respectuós amb totes les maneres de ser, de viure i de ser útil a la comunitat. Hem de transformar la cultura per fer-la més inclusiva, empàtica i assertiva”.

Per la seva banda, Boladeras ha agraït a tota l’organització el treball que han fet preparant aquestes activitat i els ha felicitat per un “programa transversal que rea xarxa a la ciutat”, i la regidora Polo, per finalitzar, ha exposat que 1 de cada 4 persones tenim afectacions a la salut mental al llarg de la nostra vida, i per aquest motiu és molt important el missatge que transmet el festival, difondre valors fonamentals i lluitar contra els estigmes.

Nou comentari