MónTerrassa
El cor del barri dels Palofrets de Terrassa

La fàbrica Vinyals, situada al que és ara la plaça Segle XX. Tal com recull l’historiador Joaquim Verdaguer en el seu blog, era una de les poques fàbriques als afores de la vila en el segle XIX abans de l’arribada del vapor. El seu propietari era Salvador Vinyals i Galí, que va ser alcalde de Terrassa (1808). Lluità a la Guerra del Francès (Napoleònica) i participà en l’elaboració de la Constitució de les Corts de Cadis. El seu retrat figura a la Galeria de Terrassenc Il·lustres des del 1918. El vial que ara anomenem carrer de Vinyals porta aquest nom perquè era el camí que feien els obrers per anar a la fàbrica.

Paraula que rememorava un antiquíssim “Palatium Fractum

Antigament, la zona rebia el nom de barri dels Palofrets, paraula que rememorava un antiquíssim “Palatium Fractum” que havia existit, almenys, durant els segles VIII i IX a la part sud del barri. Als anys 20 del segle XX els arquitectes municipals encara es referien amb aquest nom al barri on es volia edificar.

Per a celebrar l’arribada del segle XX, l’Ajuntament va aprovar diverses disposicions. Una d’elles era posar el nom de Segle XX a una nova plaça que es volia construir a la rambleta del pare Alegre. Però no es va portar a terme i no fou fins a l’any 1936 que es va imposar el nom a l’actual plaça i de la qual esdevé el nom del barri.

El que inicialment era una amplíssima zona de conreus amb diversos propietaris: Vinyals, Gibert, Escudé, Comerma, va anar creixent amb un seguit de cases petites, (algunes d’elles singulars, com la Casa del dimoni) que resseguien la carretera de Montcada i els carrers d’Avinyó, Gasòmetre i Roger de Llúria, i a llevant els habitatges de la carretera de Rubí: primer, les anomenades cases barates i més tard els pisos que ocuparen el camp de futbol de Monumental (Monu). La resta s’anà ampliant a base d’indústries algunes d’elles emblemàtiques com, Tarrasa Industrial  o Sala i Badrinas. Quan les indústries tèxtils van afluixar, el lloc es convertí en un polígon industrial molt més heterogeni.

En l’actualitat les antigues cases angleses i de format antic, s’estan enderrocant i transformant en noves promocions de blocs de pisos. A la zona de l’antiga Terrassa Industrial ha nascut un nou sector a l’interior del barri que rep el nom de Segle XXI.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa