Riuada del 62 al Vallès
Riuada del 62 al Vallès | Cedida

!--akiadsense-->

El proper divendres 19 de març s’estrena Les traces del silenci, d’Esther Lázaro, a la Sala Sandaru, del Centre Cívic Parc Sandaru (Barcelona). L’obra pren com a punt de partida una investigació real duta a terme per la dramaturga i investigadora a diferents arxius del territori per rastrejar unes singulars peticions d’adopció en el context de la riuada de 1962.

A partir dels documents reals, Lázaro teixeix una història ficcional per interpel·lar al públic i enfrontar-lo amb les dues cares d’un mateix conflicte. Un conflicte que, malgrat originar-se durant el franquisme, té vives a moltes de les seves protagonistes i segueix incidint de manera directa en el nostre present. A partir d’aquesta hibridació entre teatre documental i teatre de la memòria, que sobre l’escenari es converteix també en un joc de poètiques teatrals contemporànies, el muntatge presentat per Therkas Teatre ofereix la possibilitat d’accedir a uns documents inèdits a través de la recerca en curs compartida amb el públic, i de conèixer una història silenciada fins ara: el tràfic d’infants durant el franquisme en el context de la riuada de 1962.

Alba Saura Clares dirigeix aquesta obra sobre la memòria, la justícia i la reparació dels crims del franquisme, que ens parla alhora de la maternitat, de l’educació, de la diversitat, dels valors i de l’herència. Rosa Aguado i Esther Lázaro interpreten els dos personatges intergeneracionals entre els que esclatarà el conflicte, que no és cap altre que el lloc de la memòria democràtica en el segle XXI. El muntatge ha comptat amb una beca de suport a la creació Kinètic 2021 del Centre Cívic Parc Sandaru, i l’autora ha rebut també una subvenció per a la creació literària de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC) de la Generalitat de Catalunya per a l’escriptura del text.

L’obra s’acompanya de l’exposició fotogràfica “La riuada de 1962”, que es pot veure entre el 5 de març i el 9 d’abril al vestíbul del Centre Cívic Parc Sandaru.

Sinopsi

Les traces del silenci és una obra que hibrida teatre de la memòria i teatre documental a partir d’una investigació relacionada amb la riuada del Vallès de 1962 i una de les seves conseqüències més silenciades: el tràfic d’infants. Una historiadora i una arxivera protagonitzen aquesta història que busca compartir amb el públic una recerca real per a plantejar un debat de memòria i de reparació dels crims del franquisme, en un cas on els seus protagonistes encara són vius i encara esperen justícia.

Informació pràctica

Estrena: Divendres 19 de març de 2021, 19h.

Sala Sandaru del Centre Cívic Parc Sandaru (C/Buenaventura Muñoz, 21), Barcelona.

Reserva d’entrades a partir del dilluns 15 de març a les 8h clicant aquí.

Properes actuacions: Divendres 16 d’abril de 2021, 20h.

Lluïsos Teatre, dins del Festival MUTIS.

Nou comentari