MónTerrassa
Quan fa que van enderrocar el mític Mesón de los Arcos de Terrassa

Grups de cultura popular i de moviments socials, anticapitalistes i antisistema… tot un batibull de l’anomenada “gent d’esquerres” de Terrassa trepitjava el Mesón de los Arcos, ubicat a la plaça Vella amb Jaume Cantarer. De fet, tots els egarencs que passejaven els anys 70, 80 i 90 sabien on era un bar que va néixer el 1931 de la mà d’Antoni Torrens.

Un lloc contraposat al de l’altre costat, el Grinzing, anomenat de forma despectiva el dels “pijos”. Poca gent era clienta dels dos espais alhora. Eren altres temps.

Mesón de los Arcos porta records a moltes generacions

Només llegir Mesón de los Arcos arribaran a milers de terrassencs i terrassenques records i més records. Qui no pensa en el Narcís? Qui no va passar-hi bones estones? Qui d’aquells i aquelles que es movien en espais més o menys alternatius no tenien marcat en la seva agenda fer una cervesa al Mesón? Qui se n’oblida del peculiar sentit de l’humor del Narcís? Però un dia va arribar el seu final. El 2002 es va enderrocar l’edifici.

Un local que sempre havia estat una fonda

Torrens va adquirir un local que sempre havia estat una fonda i el va rebatejar com a bar Torrens. Segons recull en el seu blog Joaquim Verdaguer, acabada la Guerra Civil el propietari va enderrocar l’edifici construint–ne un de nou -obra de l’arquitecte Frederic Vinyals- amb el característics arcs de la planta baixa conservant la finestra gòtica. Des de llavors l’establiment va portar el nom de Mesón de los Arcos, després que li prohibissin el nom d’Hostal Torrens perquè semblava que era en català. L’any 1976, un dels seus fills, Narcís Torrens va agafar el relleu del negoci del bar restaurant, i així va ser fins que, el 2000, es va jubilar.

Els més joves ja només recordaran l’actual edifici, que va sorgir després d’enderrocar-ne totalment l’anterior. A sota resta un local que ha anat canviant de negoci. A dalt, pisos. No obstant, la finestra gòtica del balcó del Mesón es va conservar i encara avui podem veure’l en un racó de l’entrada.

https://recordsdeterrassa.wordpress.com/2008/06/04/el-meson-de-los-arcos/

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa