Metamorphosis Dance
Metamorphosis Dance | Cedida

!--akiadsense-->

El passat dissabte dia 20 de març BBVA, amb la programació de la temporada de dansa, va

arriscar, però la va encertar amb la jove companyia, nascuda el 2019, METAMORPHOSIS DANCE i el seu nou espectacle “Converses a les fosques”. Els pares de la criatura, la ballarina Iratxe Ansa i el ballarí Igor Bacovich tenen un llarg recorregut d’experiències enriquidores individuals i conjuntes, coincidint en molts aspectes, que han plasmat en les coreografies de la seva companyia, donant una profunditat emocional en el seu treball i deixant així un segell personalitzat que la identifica amb força.

Els espectadors aficionats, dissabte anaven entrant a l’auditori amb la ment en blanc, sense expectatives, sense coneixements del que anaven a veure i van sortir sorpresos, encantats entusiasmats, i molts processant el que acabaven de veure: un espectacle innovador, dur, abstracte, intens, estrident i complex, un espectacle que no et deixa indiferent.

L’escenari nu, fosc, amb tant sols la il·luminació de les llum de neó que penjaven de dalt del sostre i queien a l’escenari com a element coreogràfic que anava canviant de color i els ballarins jugaven amb els llums, mitjançant tubs, els canviaven de forma portant-te en diferents atmosferes. I on quatre ballarins i una ballarina -permeteu-me nombrar-los a tots: Iratxe Ansa, Igor Bacovich (directors i coreògrafs de la companyia), Sasha Riva, Simone Repel·leix i Jay Aries- anaven canviant d’actitud simulant les converses que et transmetien amb el seu extraordinari domini del cos, amb uns moviments enrevessats generant una fantàstica coreografia extra dinàmica, amb uns canvis constants de figures que desenvolupaven amb una tècnica, una expressió corporal i una elasticitat extrahumana. Tot plegat aconseguia donar visualment a l’espectador una harmonia i facilitat del moviment, que com van dir un grup d’alumnes de IT DANSA de Barcelona que eren al Centre Cultural com a espectadors, “tot el que podien fer ja ho han fet, no ha faltat res, ha estat molt bèstia, una experiència fantàstica per nosaltres i segurament per ells també”.

Metamorphosis Dance
Metamorphosis Dance | Cedida

!--akiadsense-->

Encara no he parlat de la música, perquè té també molt protagonisme en l’espectacle, ja que els ballarins es mouen els 90 minuts ininterromputs a ritme d’un piano que des de el principi està a dalt de l’escenari, i d’aquest instrument tant magistral surten diversitats de notes en forma de música electrònica minimalista, i en ocasions percussió des de la mateixa caixa del piano. Sí que és veritat que no a tothom li agrada aquest estil de música, que en determinats moments pot ser una mica estrident, i fins i tot es pot fer una mica llarg. Com van dir unes espectadores, “ens ha agradat molt, l’hem trobat diferent, però una mica llarg el trosset del mig, tot i així sortim molt contentes”. Està clar que hi ha d’haver opinions de tota mena, com va esmentar un altre espectadora “jo no l’he entès, per a mi és un contemporani massa dur, massa intens i aquest tipus de música m’estressa, però he gaudit molt veient tanta perfecció del moviment en els ballarins”.

Estem acostumats als ballets fàcils d’entendre, ja perquè sigui un ballet clàssic on representen el seu repertori clàssic, i coneixem la historia o bé perquè ens posen al dia amb una explicació en el programa del que veurem. Així ho va dir una espectadora “m’ha encantat, i crec que he entès alguna coseta a la meva manera, però quan són coreografies tant abstractes…. aniria bé que ens fessin cinc cèntims del que anirem veient, pauta per pauta. Tot i així, me’n vaig satisfeta a casa i contenta d’haver vingut”.

A vegades la dansa es difícil d’entendre, però es com llegir un llibre, cadascú fa volar la seva imaginació. Una posada en escena fosca, diferent, arriscada, però exitosa. METAMORHOSIS DANCE amb “Converses a les fosques” ens va il·luminar a tots.

Marta Bieto

Metamorphosis Dance
Metamorphosis Dance | Cedida

!--akiadsense-->

Nou comentari