MónTerrassa
El Catalunya compleix 20 anys com a cinema municipal
  • CA

Aquest 23 de desembre fa vint anys que el Cinema Catalunya va reobrir com a equipament municipal a la nostra ciutat. Després d’una llarga història com a cinema privat, l’Ajuntament va decidir adquirir-lo per evitar el tancament d’aquesta emblemàtica sala i poder continuar oferint cinema al centre de Terrassa.

La pel·lícula escollida per estrenar aquesta nova etapa va ser “Todo sobre mi madre”, de Pedro Almodóvar, que en aquells moments començava la seva cursa per guanyar els Òscar. Després d’aquella reobertura provisional es van dur a terme els treballs de remodelació i adequació del cinema per dotar-lo de l’equipament i l’estructura necessàries per als reptes de la nova era. Finalment, el 16 de març s’inaugurava de forma oficial un cinema renovat i amb una programació estable, que es manté com a sala de referència encara avui dia al centre de la ciutat. Actualment, el Catalunya, amb més de 100 anys d’història, està gestionat per la Societat Municipal de Comunicació de Terrassa, S.A., i és l’únic cinema obert al nucli urbà de Terrassa.

La regidora de Presidència, Jennifer Ramírez, en destaca la seva contribució al reconeixement de Terrassa com a Ciutat Creativa de Cinema per part de la UNESCO: «El Cinema Catalunya és una petita joia cultural, una peça clau de la Ciutat del Cinema, que demostra l’aposta decidida del nostre ajuntament per la creativitat i el talent cinematogràfic de Terrassa, oferint un cinema per a totes les generacions i a preus assequibles per a tothom.» En la seva etapa com a cinema municipal, el Catalunya s’ha caracteritzat per oferir una programació de caràcter alternatiu i amb personalitat pròpia, amb pel·lícules que van més enllà dels circuits comercials habituals, i amb una clara aposta pel cinema fet a la nostra ciutat, integrant-se des d’un bon inici a la xarxa Europa Cinemas i al conjunt de sales de la Filmoteca de la Generalitat de Catalunya.

El Cinema Catalunya també s’ha distingit per la seva particular aposta per les produccions cinematogràfiques amb accent local, programant films rodats a la nostra ciutat o realitzats per cineastes egarencs. Una mostra n’és el cicle «Rodat a Terrassa», iniciat l’any 2017. Com a servei públic, el Catalunya acull diversos festivals, actes i cicles al llarg de l’any, contribuint a la divulgació de temàtiques socials i culturals de tot tipus (solidaritat, igualtat de gènere o medi ambient, entre d’altres).

Una altra de les seves singularitats és la seva vessant educativa i pedagògica, amb sessions matinals per a escoles que volen treballar temari divers amb suport cinematogràfic. En els darrers anys, el Cinema Catalunya també ha fet un pas endavant en la proposta de cinema familiar, establint dues sessions al mes de cinema infantil, dins del Cicle de Cinema Infantil en Català (CINC).

Les representacions d’òpera i ballet també són ja un segell consolidat en la programació habitual del cinema, amb projeccions en directe i en diferit des de prestigiosos teatres de tot Europa. Com a novetat d’aquest últim any, el passat dissabte 26 d’octubre es va organitzar la primera edició de Les 12h Fantàstiques; una marató de sis pel·lícules del gènere fantàstic amb l’objectiu de recuperar l’experiència de les mítiques maratons cinematogràfiques que se celebraven a Terrassa durant la dècada dels 80. Per tal de facilitar la compra d’entrades i millorar els serveis als espectadors, el Cinema Catalunya compta amb una nova web que incorpora la venda d’entrades per internet des de qualsevol dispositiu mòbil. A més, ofereix un ampli ventall de tarifes, descomptes i abonaments, pensats per a totes les edats i preferències. També destaca el passi gratuït durant tot un any al jovent de Terrassa que compleix 18 anys, per tal d’incentivar l’hàbit d’anar al cinema en aquestes franges d’edat.

Una altra activitat en aquesta línia és la projecció de films per als infants i joves dels casals d’estiu, a un preu simbòlic d’1 euro l’entrada. Entre les pel·lícules comercials més vistes, destaca Bohemian Rapsody, amb més de 7.000 entrades venudes, mentre que l’òpera Carmen i El Petit Príncep han estat les més populars del seu àmbit. Pel que fa a les instal·lacions, des de la seva reobertura, el Cinema Catalunya compta amb un equipament tecnològic d’última generació, per adaptar-se a les exigències dels nous temps mantenint l’essència d’un edifici històric. La Sala 1 disposa d’un total de 396 butaques, mentre que la Sala 2 compta amb 184 localitats. Totes dues disposen d’un sistema de projecció digital i reproducció sonora d’alta qualitat i el seu accés principal al carrer Sant Pere està adaptat per a persones amb mobilitat reduïda. També es dóna prioritat a pel·lícules amb audio-descripció per a persones amb visió limitada o ceguesa, sempre que les distribuïdores les ofereixen. Per tal de compartir aquesta efemèride, està previst organitzar una celebració oberta a tota la ciutadania de cara a la primavera de 2020.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa