Amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, el carillonista Blai Ciurana ofereix una audició amb el carilló del MNACTEC amb un programa de 14 melodies populars. Serà el pròxim dilluns dia 11 de setembre, a les dotze del migdia, i es podrà seguir en directe des de la terrassa del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya o des del mateix carrer. L’entrada és gratuïta i no cal reserva. La durada aproximada del concert és de 30 minuts.
Programa del concert
- L’emigrant (A. Vives)
- El cant dels ocells
- Muntanyes del Canigó
- El ball de Sant Ferriol
- Galop de cortesia
- El pardal
- El patatuf
- Els tres tambors
- En Pere Gallerí
- La presó de Lleida
- Ball del Majoral
- L’estaca (Ll. Llach)
- El cant de la Senyera (Ll. Millet)
- Els Segadors (F. Alió)
Història i ús del carilló del MNACTEC
El petit ‘carilló’ del MNACTEC va ser construït l’any 1927 a Saarburg (Alemanya) per la casa fonedora Vortmann-Mabilon i va estar funcionant al Palau de la Generalitat fins l’any 1976, quan se n’hi va col·locar un de nou compost per 49 campanes. A partir de 1976, aquest petit “carilló” no es va tocar més. Més tard, l’any 1993, va ser traslladat al MNACTEC. Posteriorment, l’any 2000, el petit “carilló” va ser restaurat, dotat amb un teclat manual i pedaler i incorporat a l’entrada del Museu, amb la intenció de convertir-lo en un instrument de divulgació a la ciutat de Terrassa.
El petit “carilló” del MNACTEC consta de 13 campanes de bronze no del tot ben afinades, malauradament, en escala cromàtica i amb un pes total de 1.367 kg. Toca els quarts i les hores diürnes tots els dies de l’any. En dates assenyalades es programen audicions: Sant Jordi (23 d’abril), Revetlla de Sant Joan (23 de juny), Festa Major de Terrassa (primer cap de setmana de juliol), Diada de Catalunya (11 de setembre), i Nit de Nadal (24 de desembre), entre d’altres.
A més de les campanades horàries, hi ha programades vint melodies. Cada dia a les 10 hores, a les 12 hores, a les 15 hores i a les 18 hores, sona una melodia depenent de l’estació de l’any. Hi ha cinc programacions amb quatre melodies cadascuna, que inclouen dues peces clàssiques i dues de populars, amb la característica que a les 10 hores sempre sona l’estació present de Vivaldi.