MónTerrassa
Boladeras: “M’agradaria més presència de llibres i flors al carrer durant tot l’any”
  • CA
La regidora de Cultura, Rosa Boladeras, a casa seva confinada
La regidora de Cultura, Rosa Boladeras, a casa seva confinada | Cedida

!--akiadsense-->

Aquest Sant Jordi no serà el mateix de sempre. La crisi del coronavirus ha alterat totes les rutines i festivitats, i la festa de la rosa i del llibre ha quedat especialment tocada. Món Terrassa ha parlat amb la regidora de Cultura, Rosa Boladeras, per saber com afronta l’Ajuntament aquest inesperat canvi.

Quan va ser escollida regidora i responsable de Cultura pensava en Sant Jordi?

Quan vaig ser escollida regidora no només pensava en Sant Jordi, és clar, pensava en la immensitat de la ciutat i en fer la revolució cultural a partir del lema del meu pla de govern “Medio pan y un libro”, que sintetitzant ho hem recollit en les sigles G.A.S. Són les sigles de Gènere (per tenir cura de què no hi hagi discriminació per raó de gènere, ni racial ni de cap tipus en tots els projectes de Cultura); d’Accessibilitat (per garantir l’accés a la cultura a les persones amb capacitats diverses o en situacions socioeconòmiques complicades); i la S de Sostenibilitat (per tal que l’oferta cultural tingui cura de l’entorn i generi residus zero). En aquest mandat tots els projectes que surtin de Cultura, per tal que siguin validats, hauran de complir aquest segell.

Com s’imaginava aquest dia? El que passa ara, ni en el seu pitjor malson? Com afronten regidora i Ajuntament aquest 23 d’abril?

El dia de Sant Jordi és un dels meus dies favorits… aquest no l’oblidaré. Però aprofitant que aquest Sant Jordi serà bastant únic en la història, hem preparat una serie d’activitats participatives i celebracions online. Per exemple, la campanya que impulsen les biblioteques municipals per proposar llibres a través de les xarxes socials de @bctxarxa, o la proposta que fem des de l’Ajuntament de celebrar el Sant Jordi des de casa, penjant al balcó dibuixos de roses, llibres o dracs fets sobre qualsevol material que trobem per casa, per celebrar un Sant Jordi diferent i especial, entre d’altres. A part de totes aquestes propostes i novetats, estem treballant des del Servei de Cultura per donar més suport al sector llibreter de Terrassa i potenciar el comerç de proximitat, les llibreries Km0 com a llibreria de confiança del barri que inclús pot actuar a manera de “prescripció mèdica”, receptant llibres.

Estem mirant d’articular el seu accés a certes licitacions que fins ara s’emportaven grans empreses, no es tracta de desafavorir ningú sinó senzillament de repartir més bé. Crec fermament que aquesta és la fórmula que ens proposa aquesta crisi de la Covid-19: repartir millor, en gènere, en accés i així fer-ho realment sostenible, circular.

Es faci el que es faci, té clar que no serà el mateix?

Penso que tenim una oportunitat com a societat per tornar a naturalitzar-nos, i en això la cultura hi té molt a dir ja que és la base de l’evolució, l’expressió històrica. Des del principi del mandat que hem treballat juntes amb serveis socials, salut, edcació i la resta de regidories. Tenim molts projectes que es van aturar amb la Covid-19 i us puc assegurar que tornaran amb més força, perquè cada vegada tenen més sentit.

Lluitaré amb totes les meves forces perquè quan ens tornem a organitzar ho fem d’una manera més justa, i crec que és possible, sempre ho he pensat ja que aquesta és la raó per la qual vaig intentar traspassar la línia de l’administració, i, aquesta crisi, malgrat tot el dolor que comporta, la veig com l’oportunitat perfecta.

Pateix pels llibreters i floristes? Hi haurà un Sant Jordi de veritat més endavant?

El gremi de llibreters ha proposat una futura data, el 23 de juliol, sempre, però, relativa a l’actualitat sanitària… Jo proposaria més presència de llibres i flors al carrer durant tot l’any. Els llibres, com deia Lorca, són “Escaleras, Horizontes…”

Pateix pel món cultural terrassencs, ara que també es queda sense la Festa Major?

Des del Servei de Cultura estarem sempre al costat de les entitats, col·lectius i del sector professional, per tant intentarem que en els propers mesos no pateixin, serem flexibles amb els terminis, els acompanyarem en tot moment i de fet, estem començant a treballar i a rebre propostes per una Festa Major Simbòlica i per més endavant en les Festes de Retrobament, poder capitalitzar tota la feina i passió de les entitats, gremis, associacions i també refermar-nos en el nostre compromís en reprogramar els contractes artístics que hem adquirit i no cancel·lar, procurar cuidar a tothom, s’estan vivint situacions molt complicades.

Deixim que li pregunti: regalarà una rosa i un llibre? Li regalaran una rosa i un llibre?

Per Sant Jordi compraré més d’un llibre a la meva llibreria del barri, online, esclar, també participaré de la proposta que facin les floristeries del meu barri així com recomanaré un llibre a través del twitter de les Biblioteques Públiques de Terrassa perquè el comprin a les llibreries de la ciutat i es quedi com a fons de les Biblioteques. Ah! I penjaré un llençol amb una Víbria ben gran en el meu balcó.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa