MónTerrassa
L’Arxiu Municipal ha rebut una cinquantena de donacions en quatre anys

L’Arxiu Municipal de Terrassa ha rebut prop d’una cinquantena de donacions en els darrers quatre anys. Aquest dijous, 9 de juny, és el Dia Internacional dels Arxius, i per aquest motiu el servei de Gestió documental, Arxius i Registre de l’Ajuntament de Terrassa fa balanç de les donacions de fons documentals que han passat a formar part del patrimoni documental de la ciutat de Terrassa, des de l’any 2018.

Particulars, empreses i entitats ciutadanes han contribuït amb les seves donacions de documentació de manera gratuïta i voluntària a fer créixer l’Arxiu. En concret, s’han ingressat 865.225 fotografies -800.000 de les quals provenen de l’Arxiu Tobella- i 318,67 metres lineals de documentació. Dels 54 fons documentals rebuts en els darrers quatre anys, un total de 22 pertanyen a fotògrafs professionals, amateurs o familiars.

Entitats i particulars

A més, hi ha 13 fons d’associacions, com Òmnium Cultural o les associacions veïnals dels barris de la Cogullada i del Segle XX. Els 5 fons comercials o empresarials donats pertanyen a diferents sectors, s’han efectuat donacions d’establiments com Casamada Films o Martí Lloveras i Argemí, Bòbila Can Colomer, Francisco Bacardit S.A. o la Farmàcia Quer.

Pel que fa als fons personals, s’han rebut 9 fons documentals de persones terrassenques vinculades al món de la cultura i la història, Salvador Cardús i Florensa; a la pintura, com Isidre Òdena; a l’educació, com el de Josep M. Jarque; o a l’art, com el del cineasta Antoni Verdaguer, entre altres. A aquests, cal sumar 5 fons patrimonials terrassencs.

Més de 8.800 visites

El tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert de l’Ajuntament de Terrassa, Isaac Albert, agraeix aquestes contribucions i destaca la importància d’aquestes donacions “Amb que la ciutadania ens mostra que formem part d’una ciutat viva i implicada on, també en l’àmbit dels arxius, la gent aporta i ajuda a construir la memòria ciutadana, associativa i cultural de Terrassa. Sense aquestes donacions els arxius perdrien part de la funció social que exerceixen”.

La missió de l’Arxiu de Terrassa és fer el tractament documental d’aquests fons, descriure’ls i conservar-los en bones condicions per a posar-los al servei de tota la ciutadania de Terrassa. L’any 2021, l’Arxiu de Terrassa va rebre la visita de 8.860 persones, que van consultar un total de 6.805 unitats documentals. Pel que fa a l’Arxiu en línia, es van fer 8.838 consultes online i es van gestionar 1.003 sol·licituds de dret d’accés a la informació pública.

Nou comentari

Comparteix