MónTerrassa
“Alcarràs”, seleccionada per representar Espanya als Oscars

L’Acadèmia de Cinema espanyola ha seleccionat ‘Alcarràs’, de Carla Simón, per representar Espanya als Oscars. El film té presència terrassenca ja que en el departament de producció hi trobem dos veïns de la nostra ciutat: Bernat Llonch, que és el cap de Producció; i Alba Sobrepera, ajudant de coordinació de producció. D’aquesta manera, Terrassa opta a tenir un dels premis més prestigiosos del cinema. La 95a edició dels Oscars se celebraran el 12 de març del 2023 a Los Angeles.

La pel·lícula s’ha imposat a la coproducció catalana ‘As Bestas’, de Rodrigo Sorogoyen, i ‘Cinco Lobitos’, d’Alauda Ruiz de Azúa, que també estaven preseleccionades. ‘Alcarràs’ ha recollit una bona pila de premis i distincions en els darrers mesos i això fa pensar que surt com una de les preferides, si més no, entre les pel·lícules europees. I és que ha estat distingida amb l’Os d’Or al Festival de Berlín, ha estat preseleccionada recentment per la 35a edició dels Premis del Cinema Europeu i fa un mes va fer el salt a les plataformes audiovisuals. La pel·lícula de Carla Simón es pot veure a Prime Video, Filmin, iTunes, Movistar Plus+, Vodafone, Orange, Google Play i Rakuten.

El 21 de desembre, clau

No serà però fins al pròxim 21 de desembre quan sabrem si l’Acadèmia de Hollywood accepta la proposta espanyola i la col·loca en la ‘shortlist’ dels Oscars. Si és així, aleshores sí que optarà, de manera real, a aconseguir l’estatueta a la millor pel·lícula internacional.

El film narra la història de l’última collita de fruita d’una família a una finca d’Alcarràs (Segrià) abans que els propietaris hi instal·lin plaques solars. Després d’’Estiu 1993’ la cineasta torna a gravitar les relacions familiars, tot incorporant-hi el xoc entre diverses generacions que viuen juntes. Al seu entendre, la família és el motor de conflictes i de “moments molt bonics” i reconeix que tenia ganes d’expressar “com l’energia i les emocions d’una família es mouen com un tot”.

Cinema en català i compromès

Després de l’anunci, Simón ha destacat, en una trobada per streaming que ha estat recollida per l’Agència Catalana de Notícies, que més enllà de la pel·lícula en si, arriben a la cursa dels Oscars després d’aconseguir l’Os d’Or i que el film hagi tingut molt recorregut internacional. “Estem molt ben acompanyats”, ha afirmat. També ha apuntat que quan es presenta una pel·lícula a un país sempre és una incògnita. “La meva experiència a Europa és que la gent ha connectat igual que aquí i el tema de l’agricultura en crisi està passant en molts països”. Ha confessat que no se sap com connectaran els nord-americans fins que ho vegem allà a Nova York. “Tinc molta esperança perquè més enllà de l’agricultura, el tema principal és la família i tots en tenim una”, ha afegit.

Per la seva part, Tono Folguera, productor de Lastor Media, indica que ‘Alcarràs’ té tots els ingredients per somiar en arribar primer a la ‘shortlist’. Folguera ha apuntat que el film arriba en un moment important a Catalunya perquè ‘Alcarràs’ servirà d’empenta per dues coses que estan “en perill”: la producció de pel·lícules en català i la producció de cinema compromès i independent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa