MónTerrassa
20è aniversari del Ball de Serrallonga de Terrassa
  • CA

La primera actuació de l’actual Ball de Serrallonga de Terrassa va ser per la festa major de l’any 2002 i enguany se celebra 20è aniversari. Una colla d’amants i recuperadors de la cultura popular, entre els quals hi trobem Lluís Puig, Dolors Duocastella, Marc Galí, Montse Trullàs, Artur Moncal, Carles Llongueras, Miqui Jiménez, entre d’altres, van decidir recuperar una de les tradicions que ja havien existit.

Hi ha documentades representacions d’aquest ball al voltant dels anys 30 del segle passat, però la repressió i genocidi cultural efectuat durant la dictadura franquista envers la cultura catalana en va prohibir la seva representació.

Què és

Però què és un Ball de Serrallonga? Tradicionalment, és una representació teatralitzada de la vida del bandoler Joan de Serrallonga, en la qual s’hi fan també danses. D’aquí el nom de ball parlat. Durant el ball parlat diferents bandolers es presenten davant d’en Serrallonga i li narren les gestes que han dut a terme, amb l’objectiu de convèncer-lo de que els accepti a la quadrilla. Al final, en Serrallonga es capturat i sentenciat a mort.

El Ball de Serrallonga de Terrassa recuperat segueix l’estructura general en la qual diferents bandolers es presenten davant d’en Serrallonga, i ho fan de la mà d’un conegut bandoler que robava pels camins de la Serra de l’Obac, en Capablanca. Però en la versió actual, els bandolers no narren les seves malifetes, sinó que critiquem l’actualitat política, local, nacional i internacional. Ho fan en forma de vers amb estrofes de quatre versos heptasíl·labs, i amb grans dosis d’ironia i sarcasme per fer burla del poder.

Per completar l’actuació tenen vuit balls propis, en els quals els han acompanyat els Ministrils del Raval durant aquests vint anys. També fan participar el públic en les seves actuacions al carrer.

D’aquesta manera cada any el text descriu els fets d’actualitat de la nostra ciutat, del nostre país i del món des del prisma de la colla. I amb l’espontaneïtat del moment, ja que sovint han hagut de fer o refer els versos al darrer moment. L’actualitat té pressa i un acudit que fa gràcia un dia, ja és vell una setmana més tard.

A través dels versos al llarg dels vint anys podem veure com han evolucionat la ciutat i el país en aquest període. I ho han fet en vers. Han vist créixer la ciutat, han vist canvis d’alcalde i de regidors, “i carrils bici que no porten enlloc.”

Ball de Serrallonga per la Festa Major de Terrassa
Ball de Serrallonga per la Festa Major de Terrassa

La crítica al poder

“També hem vist i hem viscut el procés d’alliberació nacional. Qui sap si mai podrem afirmar que el recull dels nostres versos podrà esdevenir una epopeia, en el sentit que descriuen un període polític singular? Potser hi manquen fets heroics per part dels protagonistes? En tot cas, podrà ser el lector o l’espectador qui ho decideixi.”

“La crítica al poder és necessària, fins i tot imprescindible, en una societat democràtica, compromesa i cívica. De la mateixa manera és necessari reconèixer i destacar els fets positius i les persones que els han fet possible. La nostra manera de fer aquest reconeixement ha estat la de tenir bandolers convidats en les nostres actuacions de festa major. Hem compartit la tarima de la Plaça Vella amb periodistes, actors, gent de la cultura popular, polítics, etc., i fins i tot amb en Lluquet, en Rovelló i en Jeremies del Pastorets en la nostra darrera edició.”

El dimecres 12 d’octubre celebraran aquest vintè aniversari amb una doble actuació. A les 9 del matí faran una excursió a Rellinars. Caminaran per alguns dels camins on el bandoler Capablanca i altres bandolers feien de les seves malifetes, i ho faran vestits de bandolers amb tot l’armament i material que duien. Tot seguit faran una cercavila per Rellinars amb els seu gegants, un d’ells representa el bandoler Capablanca, i acabaran amb una representació del ball parlat.

A la tarda seran a Terrassa i faran una cercavila des de la Placeta Saragossa fins a la Plaça Vella, acompanyats de la colla del Ball de Serrallonga de Vilafranca del Penedès. Un cop a la Plaça Vella faran l’ actuació i a continuació la del Ball de Serrallonga de Vilafranca farà la representació del seu ball parlat. Aquest és el text clàssic que narra les aventures del bandoler Serrallonga fins a la seva captura, i és una oportunitat per als terrassencs de conèixer aquesta tradició.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa