MónTerrassa
Guillamón: “Tota precaució és poca a l’hora de gestionar un residu tòxic”
  • CA

Manel Guillamón és el Director General i fundador del GRUPOPTIMA, empresa nascuda a Terrassa l’any 2003. Vinculat al sector del medi ambient des del 1991, ocupant diferents càrrecs directius en una multinacional líder, va decidir fer el pas i convertir-se en empresari. Va detectar que el mercat reclamava un canvi, on es pogués captar les necessitats reals de la indústria i alhora contribuir a millorar la gestió dels seus residus, des de la legalitat i sostenibilitat.

I així va néixer el GRUPOPTIMA. Actualment, Manel desenvolupa funcions de CEO mentre que Cristina Guillamón és la Gerent de la companyia. Ells dos són el únics accionistes d’aquesta empresa que compta amb dues seus a Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental) i a Loeches (Madrid).

Quins són els serveis que ofereixen?

Els nostres serveis es basen en una gestió integral de 360º. Som experts en la gestió de residus perillosos, tenim la capacitat de personalitzar qualsevol necessitat dels nostres clients, oferint una relació de proximitat amb els productors del residu.

Què vol dir una gestió integral de 360º?

Som especialistes en la gestió de residus tòxics i perillosos, realitzant la identificació, classificació, gestió transport i traçabilitat dels mateixos, optimitzant els costos de tractament i prioritzant en tot moment la valorització i reaprofitament del residu.

Quins són els mercats en què tenen presència i el seu àmbit d’actuació?

L’activitat de la companyia es desenvolupa a tot el territori nacional i internacional, a través de les nostres instal·lacions autoritzades, situades a Barcelona i Madrid, amb un total de més d’11.000 m². Els nostres clients són un referent en cadascuna de les indústries que treballem, com la química, farmacèutica, cosmètica, pintures, adhesius, automoció, així com altres gestors de residus intermediaris i negociants, els quals també els donem servei, assessorament i formació específica.

Dins de l’empresa tenen diferents perfils professionals (químics, enginyers…). Ens expliquen a grans trets quins son i quina funció desenvolupen? I per què és important aquesta especialització dins del grup?

L’equip professional de GRUPOPTIMA està format principalment per un equip tècnic, basat en químics, toxicòlegs, científics ambientals, enginyers, biòlegs, etc. Tenint en compte que el residu presenta unes característiques variables i que aquest sector té una càrrega normativa molt elevada, és imprescindible disposar d’un equip especialista per garantir la millor gestió del residus, prioritzant la sostenibilitat i treballant sempre per una economia circular.

Quin és el perfil professional que més ha canviat des dels inicis de l’empresa? o quin s’ha afegit a posteriori?

Principalment, els perfils tècnics especialistes, adaptant-nos a les necessitats del mercat i de les noves normatives establertes.

Des de les patronals es lamenta sovint que falten perfils professionals per determinats sectors. Han notat una dificultat en aquest sentit? I com ho han solucionat?

Dins del nostre sector és necessari disposar d’un coneixement específic en producte perillós, fet que dificulta trobar personal experimentat. L’empresa ha optat per crear una aula de formació per donar coneixement específic i de forma continuada als professionals que contractem amb una base tècnica prèvia.

Destaquen molt la feina del laboratori. Què és el que hi fan i perquè és imprescindible?

Caracteritzem els residus per veure la seva composició,  les propietats que permeten saber com es pot tractar (COvs, humitat, DQO, COVs…). Els residus, habitualment, tenen una composició molt variable fet que cal analitzar. Un cop analitzat, els resultats ens permetem saber les propietats exactes en cada residu i determinar quin és el millor tractament en cada cas.

Què entenem per un residu tòxic o perillós? I quina és la dificultat afegida respecte a un residu no tòxic?

La definició de “residu perillós” és una definició legal que es fa a partir de dues legislacions concretes. Son els que tenen unes propietats físiques (inflamables, comburents, corrosius,) o respecte la salut (irritants, tòxics, STOT, CRM) o perillosos pel medi ambient. La dificultat és l’exposició durant tot el circuit de treballadors, les reactivitats creuades i l’alta reactivitat, coses que en residus no perillosos no tenen tanta rellevància.

Per què és important la figura d’un especialista en tractament de residus tòxics? Es valora prou aquesta figura?

És molt important perquè és la persona que donarà la classificació correcta i determinarà el tractament més adequat en cada cas, tenint en compte que un error, pot ocasionar una reacció química inesperada. Nosaltres valorem molt aquesta figura, ja que tant pels seus coneixements com experiència, dins la nostra organització és fonamental.

Manel Guillamón, Director General i fundador del GrupOptima, amb Cristina Guillamón, Gerent de la companyia | Cedida

Hi ha algun residus o material que sota una aparença de ser innocu en realitat pot ser dels més tòxics?

Encara que un residu pot tenir aparença de baixa perillositat, mai podem refiar-nos del tot. És per això que realitzem diferents analítiques i comprovacions per garantir al màxim la informació sobre la composició dels mateixos, ja que estem parlant de residus que poden haver estat barrejats per error per part del Productor i això podria esdevenir en reaccions químiques i conseqüentment en accidents. Tota precaució és poca.

Amb 30 anys d’experiència, la gestió de residus deu haver canviat molt, quins són els canvis més significatius que s’han experimentat?

Realment hi ha hagut molts canvis, sortosament, en la Legislació i en conseqüència en la gestió dels residus. S’ha treballat molt en la segregació de les diferents tipologies de residus en origen, és a dir, a casa dels productors. També és cert que s’han dedicat i és dediquen molts esforços a desenvolupar noves formes de reaprofitament i valorització material o energètica dels residus, cosa que fa anys una gran part anava a abocador directament o amb un tractament previ d’estabilització i inertització. En definitiva, és un camí lent i llarg però amb l’esforç de tots (administració, gestors/tractadors i productors) estem avançant.

Es parla molt del residu 0. En el cas de la indústria, creu que mai serà possible?

És molt difícil aconseguir-ho, sinó impossible, però sí que la indústria ha de prendre consciència en utilitzar materials més sostenibles per fabricar els seus productes, fent que la gestió del residu permeti el reaprofitament i intentar que arribi el mínim possible als abocadors. Cal una sensibilització de tots els actors vinculants en l’economia circular.

Quin és el sector industrial que genera més residus?

Que afecti al sector del rediu perillós, i segons les nostres dades, seria la indústria química i farmacèutica.

Quin és el residu més fàcilment reutilitzable o de qui en podem aconseguir una segona vida útil? I al contrari, quin és el més difícil de tractar?

En residus perillosos son els hidrocarburs i els dissolvents. Per contra, els més difícil de tractar son els que reaccionen amb aigua i desprenen gasos tòxics o inflamables.

El control legislatiu sobre les empreses que generen residus tòxics o perillosos és suficient? És excessiu? És adequat?

A Catalunya tenim una legislació que controla els residus que es generen i el tractament que es fa. Es fan inspeccions cada tres mesos, però també és veritat que cada comunitat té la seva particularitat i encara no estan al nivell de Catalunya. Per sort des de fa ja uns anys, les administracions de les diferents comunitats juntament amb el Ministerio de Transición Ecològica estan apretant molt en aquest sentit i nosaltres ens alegrem que així sigui.

Ens queda encara camí per recórrer dins la gestió sostenible dels residus industrials?

Sí, queda molt camí a fer, sempre sent conscients que hem de continuar apostant per l’economia circular, la sostenibilitat i la responsabilitat de tothom vers el medi ambient.

Què fa la seva empresa per ajudar en l’aposta per aquesta sostenibilitat?

Grupoptima aposta de forma indiscutible per la sostenibilitat en dos aspectes molt clars. Primer, internament tenim implantats i apliquem sistemes de qualitat i mediambientals. Complim anualment compromisos clars com reduccions de consums, energies renovables, canviar la flota de carretons elevadors a elèctrics, flota de vehicles comercials híbrids, etc. I segon, externament posant en marxa un departament de I+D+I el qual i a través dels nostres laboratoris treballa de forma incansable per descobrir i desenvolupar noves aplicacions pel reaprofitament dels residus.

Hem creat una Aula de Formació Ambiental per ajudar als nostres clients a formar al seu personal i aconseguir els objectius marcats de reducció de residus així com una millor identificació, classificació i expedició dels mateixos cap a les nostres
instal·lacions. Dos residus barrejats són un residu més complicat encara, per contra dos residus per separat poden arribar a ser un recurs.

Quins són els reptes a fer front en la gestió de residus industrials de cara al futur? A nivell global i també en la seva empresa.

Seguir aplicant els objectius marcats en matèria de medi ambient a l’agenda 2030 ODS “Objetivos de Desarrollo Sostenible” de Nacions Unides així com treballant de forma incansable per aconseguir que l’economia circular sigui una realitat.

Quina valoració fa dels darrers anys de l’empresa, especialment amb època de pandèmia?

GRUPOPTIMA hem tingut un creixement molt important en el mercat des de l’any 2015 i molt més exponencial des del 2018 fins a l’actualitat convertint-nos en l’empresa referent a Catalunya en la nostra especialitat. Per les empreses que estem en constant creixement, per tant, invertint de forma continuada, és molt important tenir bons acompanyaments per fer front a tots els projectes. En aquest cas agraïm al Banc de Sabadell la confiança pel seu acompanyament en els projectes que ha participat tant a la Planta de Barcelona com especialment al projecte de Madrid, ja que ha estat una “aventura” de 3 anys amb una pandèmia pel mig, cosa que ho ha fet més difícil encara. Finalment, però, des de fa un any és una realitat, està funcionant molt bé i ja estem encaminats a la segona fase amb molta il·lusió i amb el desig d’aconseguir ser empresa referent al sector, aquest cop a Espanya.

I en quins projectes estan treballant actualment?

Com hem mencionat en la pregunta anterior, aquest any hem consolidat l’obertura de les nostres instal·lacions a Madrid. El 2023 començarem una segona fase de creixement, ampliant la planta doblant l’espai actual, fet que ens permetrà donar més servei a la resta d’Espanya. Actualment, el nostre departament d’I+D+I està treballant des de fa uns mesos desenvolupant un tractament per convertir certs residus perillosos en no perillosos i obtenir el seu reaprofitament. Creiem que serà un projecte amb un temps de preparació per estar a punt d’aquí uns 3 anys.

Instal·lacions del GrupOptima a Santa Perpètua de Mogoda | Cedida

*Banc de Sabadell avança amb el propòsit d’ajudar i accelerar les importants transformacions econòmiques i socials que contribueixin al desenvolupament sostenible i la lluita contra el canvi climàtic. Amb aquesta voluntat, han establert el Compromís Sostenible, un marc d’actuació que integra en l’estratègia de l’entitat la visió de futur per al 2025-2050 dels compromisos ambientals, socials i de governança (ASG), alinea els objectius de negoci amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i estableix palanques d’acció amb actuacions de transformació i impuls, en quatre eixos:

– Avançar com a Entitat sostenible

– Acompanyar als clients en la transició cap a una economia sostenible

– Oferir oportunitats d’inversió que contribueixin a la sostenibilitat

– Treballar junts per a una societat sostenible i cohesionada

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa