MónTerrassa
Berna Contreras: “Invertir en energies renovables sempre és rendible”
  • CA

Bercofred, S.L. és una empresa que es dedica a comercialitzar i instal·lar plaques fotovoltaiques i aparells de refrigeració. Fa una aposta clara per les energies renovables. Bercofred disposa d’una dilatada trajectòria professional des de l’any 2001. Compta amb un equip professional amb més de 30 anys d’experiència als diferents sectors. Berna Contreras és el seu gerent i “alma mater”.

Bercofred és una empresa professional que aporta al mercat solucions a mida per a totes les aplicacions del sector de refrigeració, climatització, ventilació i hostaleria. Com neix, per què neix, i per quina raó s’aposta per aquest sector?

Neix de la part d’emprenedoria que tots portem dins. Es va despertar al cap de 29 anys de la meva vida, coincidint amb la notícia que tindria bessones al cap de poc mesos. I als 30, als seixanta dies després de néixer, ho vaig posar tot en marxa, amb un soci del qual més tard em vaig separar. Tot això, consensuat sempre amb el meu germà i consultor personal, Pedro Contreras. 

Aposto per aquest sector perquè feia 14 anys a una empresa de Terrassa (Arcos Refrigeració) on em van donar l’oportunitat d’aprendre aquest ofici. Treballàvem molt i m’ho passava molt bé, m’agradava, i volia continuar. 

Berna Contreras, gerent de Bercofred/Álex Garvin

Quins són els impulsors? Quants treballadors té avui? On se situa físicament l’empresa?

L’impulsor de la refrigeració i climatització vaig ser jo, i ara fa dos anys amb les energies renovables, concretament amb la fotovoltaica, de la mà de l’enginyer Albert Sànchez, i bona part seduïts pel doctor Àlvaro Luna,  fent-nos saber el potencial que teníem, i amb la sana intenció de rebaixar l’empremta de carbó. Som uns 25 treballadors i se’ns pot trobar al polígon industrial Can Petit, a la carretera de Castellar, 541, de Terrassa.

Hi ha perspectives de creixement?

Ens agradaria acabar de consolidar, optimitzar processos, analitzar i valorar més tard el fet de créixer. Si creixem és per fer-ho millor, no perdre el tracte personalitzat al client. Si això no està garantit, prefereixo continuar així, amb l’essència de l’equip humà de Bercofred. 

Bercofred és reconeguda per les principals marques del sector i com a empresa instal·ladora líder a la comarca del Vallès. Què aporten com a valor diferencial? Si més no, què creu que els fa diferents i referència? Com treballen?

El valor diferencial és l’experiència i les persones que formen part d’aquest projecte, la passió que li posem i la qualitat humana és la gran sort que té Bercofred. Es treballa amb molta companyonia. Fem del problema del client un repte. La nostra missió és i serà satisfer-los i ajudar-los en les seves diverses activitats, oferint un servei de qualitat i una resposta ràpida.

Quin paper hi juguen els bancs en el desenvolupament de l’empresa? Ha rebut ajudes d’alguna entitat financera? I, per tirar endavant quin projecte?

El paper que juguen els bancs és clau, i gràcies a ells molta gent pot accedir a tenir les seves instal·lacions, i a poc a poc amortitzar-les. Sí que, alguna vegada, hem pogut tenir accés a suport del Banc de Sabadell per finançar algunes de les eines de treball, sobretot vehicles. 

Les energies renovables avui estan de moda, però fa 30 anys possiblement no. Què ha canviat de llavors ençà?

Per mi, el que ha canviat és que els polítics estaven dins de les hidroelèctriques. Encara hi ha portes giratòries. No podem amagar la corrupció que fins ara monopolitzaven. Ara no hi ha marxa enrere, també perquè és una evidència no anar pel camí de les renovables. Anem tard per culpa d’aquestes persones que s’han omplert les butxaques.

Què hem d’entendre per energies renovables? Per casa? Pel comerç? Per la indústria? La gent, en general, entén que el futur passa per aquí?

Aquelles energies que ens dona la natura i que podem transformar, custodiant i sense contaminar.

Què és el que més els hi demanen?

Demanen des de tot arreu, però s’amortitza una mica abans a les indústries, pels horaris sincronitzats amb les hores solars.

Al client, li surt a compte econòmicament apostar per instal·lacions d’energia renovable?

Sempre li surt a compte, poques inversions son tan rendibles.

El benefici és econòmic o en la seva filosofia també importa l’impacte mediambiental?

El benefici, primer és econòmic i directe a la persona que fa la inversió, però ens beneficiem tots per reduir l’empremta de carbó.

Cap on anem, cap on van les energies renovables? La crisi d’Ucraïna, mirada en sentit positiu, pot ser una empenta per canviar l’origen de l’energia que consumim?

No hi ha marxa enrere, l’energia és vital per viure i no podem fer un mal ús d’aquesta. Les renovables són una de les solucions per continuar existint en aquest planeta. La guerra d’Ucraïna ha obert els ulls a qui no volien obrir-los.

Donem un cop d’ull a l’economia. Com veu la situació econòmica de Terrassa, el seu món comercial i industrial? I com veu la de Catalunya?

La situació de Terrassa és bona, millorable però bona. És una ciutat que ajuda al teixit empresarial, al que és molt fàcil accedir-hi des de la Cecot i l’Ajuntament, perquè t’assessoren i pots crear sinèrgies amb altres empreses. Des d’on crec que falten ajudes per poder subsistir és des del govern espanyol, doncs els veig com els socis recaptadors, i no ajuden ni als autònoms ni a les Pymes. El que passa a Terrassa és extrapolable a Catalunya. 

*Banc de Sabadell avança amb el propòsit d’ajudar i accelerar les importants transformacions econòmiques i socials que contribueixin al desenvolupament sostenible i la lluita contra el canvi climàtic. Amb aquesta voluntat, han establert el Compromís Sostenible, un marc d’actuació que integra en l’estratègia de l’entitat la visió de futur per al 2025-2050 dels compromisos ambientals, socials i de governança (ASG), alinea els objectius de negoci amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i estableix palanques d’acció amb actuacions de transformació i impuls, en quatre eixos: 

– Avançar com a Entitat sostenible

– Acompanyar als clients en la transició cap a una economia sostenible

– Oferir oportunitats d’inversió que contribueixin a la sostenibilitat

– Treballar junts per a una societat sostenible i cohesionada

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa