MónTerrassa
Terrassa Rambla: El rovell de l’ou, l’Estació amb majúscules
  • CA
La línia S1 del Metro del Vallès
La línia S1 del Metro del Vallès | MónTerrassa

!--akiadsense-->

Des de Món Terrassa i Tot Barcelona ens proposem fer un viatge per la història del Tren de Baix, fent parada, sense pressa, a cadascuna de les 19 estacions que el conformen (des de Terrassa Nacions Unides a Barcelona – Plaça Catalunya). D’aquesta manera, descobrirem en una sèrie de reportatges, entrevistes i cròniques algunes curiositats, anècdotes, històries que donen vida a una línia que transporta anualment fins a 64 milions de passatgers -segons dades d’FGC el 2018-.

Sí, a Terrassa hi ha més estacions d’FGC, però la de Rambla podem dir que és l’Estació, amb majúscules. Avui soterrada, és la gran via d’entrada al rovell de l’ou de la ciutat egarenca. Se situa a l’eix central nord-sud, que és la Rambla, al lloc per on passen més ciutadans cada dia, a tocar de llocs emblemàtics com les places d’Anselm Clavé/Portal de Sant Roc, en la zona de concentració d’establiments comercials, espais de restauració i serveis. Terrassa Rambla és la porta d’entrada al lloc més emblemàtic de la ciutat, la plaça Vella, i també a l’Ajuntament i a espais municipals, al gran Mercat de la Independència, a la zona central de la Fira Modernista -el mes de maig-, als indrets on es fan les grans exhibicions castelleres de Minyons i Castellers, al bell mig d’on se celebren els actes més rellevants de la Festa Major -primer diumenge després de Sant Pere-.

L'estació antiga de Terrassa
L’estació antiga de Terrassa | FGC

!--akiadsense-->

I n’hi ha més, Terrassa Rambla du directament a la seu del Bisbat d’Egara, a la catedral del Sant Esperit, a la Casa Museu Alegre de Sagrera, als carrerons que guarden el regust medieval, a la Torre del Palau -un dels grans símbols egarencs-. I ens acosta als carrers amb més ebullició, com Major, Sant Pere, Unió, Raval de Montserrat, Cremat, Gutemberg, de l’Església… Des de Terrassa Rambla s’arriba amb una petita caminada al parc de Sant Jordi, on destaca per sobre de tot una de les grans joies del patrimoni, la Masia Freixa. I queda a uns metres, Rambla amunt, el Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica, el mNACTEC, situat en una nau industrial única, a la qual s’ha denominat la Catedral de la Indústria. Sense oblidar que sortint de l’estació i mirant cap al sud i l’oest es pot gaudir de dos edificis rellevants, el de l’Escola Pia i el de la Fundació Busquets. Si es vol reposar una estona, es pot fer al Parc dels Catalans, al qual s’accedeix tot just pujar a la part de dalt de l’estació.

L'estació de tren a Terrassa, on avui hi ha la Rambla
L’estació de tren a Terrassa, on avui hi ha la Rambla | FGC

!--akiadsense-->

Terrassa Rambla ha estat des de gairebé sempre, i fins al perllongament inaugurat el juliol de 2015, l’única estació -a l’aire lliure primer i després soterrada- que havien conegut egarencs i egarenques. Terrassa Rambla era el gran punt de partida per anar fins a la capital del país -i, en menor grau, a la resta de pobles, viles, ciutats i barris pels quals passen els trens de Ferrocarrils-.

Molta gent encara té en el record l’edifici espectacular a l’aire lliure, les vies que corrien paral·leles a la Rambla, els passos a nivell de la carretera de Montcada i del carrer de Lavoissier.

Els anys 80 del segle XX arribava el soterrament de la línia d’FGC des del final de la rambleta del Pare Alegre fins al Portal de Sant Roc. El resultat fou la reordenació urbanística de la part baixa de la Rambla, un accés sud de la ciutat més accessible, l’obertura de nous espais verds. L’any 1988 s’enderrocava l’estació de Ferrocarrils de la Generalitat.

L’estació de Terrassa Rambla va entrar en servei el 28 de desembre de 1919, amb la posada en marxa de la línia des de Rubí. La primera estació va ser provisional, i es va construir la definitiva el 1921.
Sortida de l'estació FGC al mig de la Rambla de Terrassa
Sortida de l’estació d’FGC al mig de la Rambla de Terrassa | Marcel Marsal

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa